Нивото в момента по усвояване на еврофондовете е най-ниското досега

Нивото на България в момента по усвояване на еврофондовете е най-ниското. Това каза Жан Мари Сейлер директор в Главна дирекция Регионална политика в началото на петото заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка, съобщи europe.bg.
Жан Мари Сейлер отбеляза, че страната ни е нов член на ЕС и й липсва опит, дори по-стари членки губят европейски средства и в това отношение ще ни бъде оказвана помощ. Той посочи, че има едно важно правило, което трябва да се познава – „Ние слагаме парите на масата за ограничен период от време и ако кредитът не се усвои с реално изпълнение, ние го вземаме“.
Изпълнението също не е на достатъчно ниво. Магистрала „Тракия“ напредва с ангажимента на новото правителство да я построи, можем да видим работата по метрото в София, по което ще се направят в бъдеще доста плащания, каза той.
Не са достатъчно на брой проектите по програмите „Транспорт“ и „Околна среда“.
Кохезионната политика може да бъде един добър начин за противодействие на кризата и това Европейският съюз изтъква от началото на декември 2008 г.
Удовлетворени сме от силната ангажираност на различните администрации в България, които отговарят за изпълнението на кохезионната политика. Можем да видим и силна ангажираност за подобряване положението в страната, каза Жан Мари Сейлер.
Той отбеляза, че структурата в Министерски съвет позволява хоризонтално управление.
По отношение на техническата помощ, той заяви, че ЕК очаква от България използването на средства по-ефективно и по-прозрачно и това са първите средства, които трябва да се използват. Той каза, че европейските данъкоплатци трябва да са убедени, че парите им отиват по предназначение, иначе ЕС ще спре финансовата си подкрепа, което е нежелана ситуация.
Даваме си сметка за сроковете и ще се постараем да наваксаме с проектите, увери Юлиана Николова, секретар на Съвета за управление на средствата от Европейския съюз.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *