Нивото на Тунджа край Елхово се покачи още, положението в Смолянско е сериозно

© Снимка:www.actualno.com

Нивото на река Тунджа продължава да се покачва и в района на Елхово товече е 3,85 м. Обстановката в повечето общинив Ямболска област остава сложна. Няколко язовира са пред скъсване на дигите, залети са десетки дворове и къщи по селата.
Въпреки разливите около Елхово, в момента реката не създава сериозна опасност за населението, увериха от Гражданска защита. В стралджанско, където голяма част от съоръженията на „Напоителни системи” бяха разрушени, на оглед пристигна изпълнителният директор на Агенция „Хидромелиорации” Дияна Монева, която оглавява сформирания кризисен щаб към Министерство на земеделието и храните.
В момента имаме ситуация, в която е паднало голямо количество дъжд и при такава ситуация и идеално почистени диги ще прелеят. Според мен трябва просто да се отпуснат целеви средства за целия регион и да започне едно сериозно почистване и възстановяване на диги. Положението е такова, че не може да се чака, каза Монева.
Състоянието на два от големите язовири в община Тунджа е критично.Дигата на водоема до село Бояджик се е пропукала на две места, но от Гражданска защитаувериха, че ситуацията е овладяна. За да не прелее, тази на язовира до село Крумово се укрепва с чували с пясък. От село Дряново съобщват за над 30 залети къщи.
В Сливенско екипи на Гражданска защита и противопожарната служба са извикани на помощ в селата Чукоба, Биково и Горно Александрово, където високите подпочвени води са наводнили над 100 къщи.
Продължава отводняването на читалището в село Крушаре и кметството в Бозаджии. Сутринтапожарникарите в Котел пъкотводняваха котелното помещение на най-големия екокоплекс в село Катунища, пострадал от придошлата река. Под вода за втори ден са всички дворове в село Жельо Войвода.
Началничката на общинския отдел за управление при кризи в Сливен Снежана Кънева оцени положението като изключително сериозно.

В Шуменско преливат язовирите „Станянци”, „Маломир”, „Дибич” и „Кълново”, но опасност за населението няма. От тази сутрин до преминаването на високата вълна в реките, причинена от снеготопенето и дъждовете е спряно източването на язовир „Тича”. Източването ще продължи утре сутринта.
В смолянското село Кремене, където 8 дни нямаше ток, електрозахранването вече е възстановено. Все още не е отстранена аварията в доспатското село Касъка. Без път са селата Загражден и Белица в община Баните. Заради неразчистени 10 км от пътя четвърти ден няма достъп до село Мугла, съобщи кметицата Сийка Радева.
Единственото решение, което ги виждам, като изпадне селото в такова положение, е да бъде пуснат пътят в посока Девин, защото там снеговалежът е по-малък и е проходим пътят през цялата година. Никога не се е затварял пътят Мугла – Девин, а сега е затворен, поради пропадане на 10-11 дървени моста, които не са в нашата община и поради този проблеми тези пътища не се поддържат и сега сме откъснати от света – война в мирно време. Това мога да кажа, ние сме задръстени от сняг, чисто и просто 350 човека все едно в една яма сме хвърлени и без изход сме, каза Радева.
Заради топенето на снега леко е повишено нивото на язовир „Златоград” и хвостохранилището.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *