Нигериец се опита да взриви самолет на „Делта еърлайнс“ в Детройт

© Снимка:Associated Press

Самолетът – мишена след благополучното му приземяване

Пътник в самолет на авиокомпанията „Делта Еърлайнс”, летящ от Амстердам до Детройт се опита да взриви машината малко преди тя да се приземи. Пътниците в самолетаразказват за пукане, последвано от пламъци и дим, а някои от тях помогнали на екипажа да обезвреди мъжа.
Нападателят, който вече е задържан и се лекува от изгарянията след опита за взрив, е 23-годишен нигериец, учил във Великобритания. Според американските власти взривното устройство е било получено в Йемен заедно с инструкции за използването му. По думите на самия нападател той е действал от името на „Ал Кайда”.
По – късно британската полиция съобщи, че е извършила обиски в Лондон в рамките на съвместни действия с американските власти след опита за атентат в американския самолет от Амстердам за Детройт.
Републиканецът Питър Кинг от Камарата на представителите съобщи, че името на нигериеца се появило в базата данни като човек, който има връзка с терористи. Според Кларк Кен Кървин, бивш инспектор по националната сигурност, случилото се поставя редица тревожни въпроси:
„Единият от тях е, че ако мъжът е бил в списъка на хора, свързани с тероризма, на него не трябва да му бъде разрешено да се казва на какъвто и да било самолет и особено на такъв, който лети за САЩ. Вторият въпрос е как взривното устройство е минало през проверките на летището. Това още веднъж показва колко уязвима продължава да бъде технологията за разкриване на заговорите”.
Питър Кинг обаче отбеляза, че мъжът не фигурира в базата данни на хора, на които им е забранено да летят въобще.
Британските власти наредиха да се засили охраната по летищата, особено за полети към Съединените щати, съобщи говорител на една от авиацонните компании. „Пътниците на презокеански полети трябва да очакват допълнителни проверки преди допускането им на борда на самолетите“, подчерта говорителят.
В същото време бе съобщено, че нигерийският вицепрезидент Гудлък Джонатан е наредил щателно разследване на случая с опита за атентат, след като стана ясно, че заподозреният е нигериец.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *