Нигерия е икономика №1 в Африка, след преизчисление на БВП

Нигерия изпревари Южна Африка в неделя и стана най-голямата африканска икономика и 26-тата най-голяма икономика в света, след като правителството преизчисли данните, като новите се оказаха близо двойно по-високи по отношение на ръста на БВП.

В резултат на ревизията, БВП на Нигерия за 2013 е 509 милиарда долара, като темпът на растеж е с 89% по-висок от предварително обявената цифра. Промяната става заради изнасяне напред на базовата година за калкулацията на БВП, от 1990 на 2010. През 1990 структурата на икономиката бе различна и банковият и телекомуникационния сектор бяха едва забележими на картата.

Компании, от Nestlé и Standard Bank до Heineken и MTB вече наляха стотици милиони в икономиката на страната, но според чуждестранни бизнесмени и анализатори, преизчислението на БВП може да послужи за катализатор за нови бъдещи инвестиции.

„Ревизията ще има психологическо отражение. Тя подчертава за чуждестранните инвеститори, че тази страна има огромна потребителска база”, казва министърът на икономиката и финансите Нгози Оконджо – Юеала пред Файненшъл таймс.

„Идеята да променим базата е не за да сме най-големите, основната цел е да изчисляваме (размера на) икономиката правилно”.

След ревизията страната, която е най-многолюдната в Африка и най-големият износител на петрол на континента, е крачка по-близо до целта да влезе в топ 20 на най-големите световни икономики, над други развиващи се държави, като Тайланд, Венецуела и Колумбия.

Ходът потенциално ще окаже страхотна подкрепа и на инвестициите, коментира Файненшъл таймс.

Ревизирането на данните бе потвърдено от експертите на МВФ, Световната банка и Африканската банка за възстановяване и развитие.

Данните водят и до значителна промяна за дяловете на отделните сектори, като дават по-точно отражение на растежа на сектора на услугите и на потребителския сектор, които са в подем след скоростната урбанизация.

Делът на петролния и газовия сектор пада от 32.4% до 14.4%, което показва, че икономиката е доста по-диверсифицирана от това, което досега статистиката отчиташе, въпреки че държавата е все още зависима от петрола, който гарантира 70% от приходите на хазната.

Делът на земеделието пада от 34.6% на 21.6%, а индустрията се свива от 36.2% на 25.6%.

В индустриалния сектор, обаче, има отделни индустрии, като телекомуникационната, които отчитат рязка промяна, от 0.8% до 8.6%. Националната филмова индустрия, известна като Ноливуд, една от водещите на континента пък, формира 1.4% от икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *