Нигерия официално стана най-голямата икономика в Африка

Hай-големият производител на петрол в Африка – Нигерия, вече официално е първата по сила икономика на „черния“ континент, съобщава ИТАР–ТАСС. Страната изпревари по размер на брутния вътрешен продукт (БВП) доскорошния дългогодишен лидер Южна Африка.

Публикуван в неделя правителствен доклад показа, че нигерийският БВП е нараснал до 453 млрд. долара, изпреварвайки 384-те млрд. долара на Южна Африка.

„Нигерия е най-голямата икономика в Африка от гледна точка на БВП и 26-тата икономика в света“, отбеляза министърът на финансите Нгози Оконджо-Ивеала.

Статистическото звено на ООН препоръчва преразглеждане на базата за изчисление на БВП на всеки пет години. В Нигерия подобно нещо не бе правено от 1990 г. насам. Сегашният отчет вече включва бързо растящите сфери на телекомуникациите и филмовата индустрия.

Средният икономически растеж на Нигерия през последните осем години е в размер на 6,8 на сто. За тази година Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира равнище от 7,4%.

В Южна Африка пък средната икономическа експанзия до 2009 г. бе малко повече от 5%. Впоследствие нивото намаля рязко в резултат на глобалната икономическа криза. Въпреки това „по отношение на инфраструктурата, Южна Африка продължава да бъде гигант, намиращ се доста по-напред от Нигерия“, каза главният икономист на Efficient Group Дейви Руд.

Що се касае до индикатора БВП на глава от населението, Южна Африка, където живеят 53 млн. души, е далеч по-напред от Нигерия – най-гъсто населената страна в Африка с близо 170 млн. души. По думите на Оконджо-Ивеала БВП на глава от населението в Нигерия е достигнал 2 688 долара на година в сравнение с 1 555 долара на година през 2012 г. Това поставя страната на 121-во място в света. В Южна Африка пък равнището е 7 508 долара.

Според Световната банка през 2010 г. 84,5% от хората в Нигерия са живяли с едва 2 долара на ден. Освен това сериозен проблем продължава да бъде ислямистката секта „Боко Харам“.

„Преизчисляването на БВП е козметично. В действителност нищо не се променя, заплатите не нарастват два пъти. Ние обаче се надяваме, че това ще повиши инвестиционната привлекателност на Нигерия“, заяви анализаторът на Nigerian Economic SummitGroup Чуба Езеквезили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *