Нидерландия въведе Covid-пропуск въпреки съпротивата срещу него

Нидерландия ще изисква доказателство за ваксинация срещу Covid-19 или скорошен отрицателен тест за коронавирус за влизане в барове, ресторанти, музеи, театри и други културни събития от 25 септември, след като почти всички мерки за социално дистанциране отпадат, предава Reuters.

Испания, Германия и Холандия регистрират спад на новите случаи на коронавирус:: Investor.bg

С малко мнозинство нидерландския парламент отхвърли предложението, призоваващо правителството да промени мнението си относно Covid-пропуските, след като премиерът Марк Рюте заяви, че те са необходими за предотвратяване на нова вълна от инфекции, пише Агенция Фокус, информира actualno.com.

„Все още сме в опасна ситуация. Ако не го направим, това би довело до големи рискове“, каза Рюте по време на разгорещен дебат в парламента. Противниците от целия политически спектър поставиха под въпрос необходимостта от Covid-пропуски, което според мнозина е опит за стимулиране на ваксинацията, въпреки многократните обещания на правителството, че ваксините никога няма да бъдат задължителни. „Тази мярка е безсмислена, ненужна и фалшива. Това е насилствена ваксинация и тя разделя обществото“, каза крайнодесният опозиционен лидер Герт Вилдерс.

Нидерландия удължава мерките срещу коронавируса до края на април - По света и у нас - БНТ Новини

БНТ Новини

Според официалните данни около 72% от 17,5 милиона холандци са получили поне една ваксина срещу Covid-19. Въпреки че социологическите проучвания показват, че мнозинството от холандците подкрепят мярката, силни противници на Covid-пропуските са тези, които отказват да бъдат ваксинирани. Предложенията за пропуска също бяха приети с възмущение от заведенията и много барове и ресторанти заявиха, че не планират сътрудничество. Кметът на Амстердам Фемке Халсема заяви в сряда, че полицията в града няма да има капацитет да наложи новата политика, която изисква местата да проверяват собствените си клиенти. Новите инфекции са паднали до около 2000 на ден в Холандия, докато едва около 600 пациенти с Covid-19 са на лечение в болница.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *