Никога не казвай „никога“

„Обещанията са създадени, за да се нарушават“. Това е първият резултат, който предлага функцията за автоматично допълване на интернет търсачката Google, когато напишете началната част на изречението. Фразата може да се окаже много точна, за да опише ситуацията, в която е на път да попадне технологичният гигант. Компанията е на крачка от това да наруши свое обещание от 2005 г., според което „никога няма да се показват банерни реклами на заглавната страница на Google или при резултатите от търсене“.
Въпреки тази категорична позиция в момента интернет гигантът експериментира точно с представянето на големи банерни реклами, които да излизат под формата на резултати от търсенето в глобалната мрежа. Те не заемат малка част от пространството на екрана, както в момента се показват два или три спонсорирани резултата или реклами, вкарани в страничната информационна лента. Вместо тях при търсене на специфични ключови думи се появява голям прозорец, който заема значителна част от екрана, включва снимка и множество линкове с полезна за рекламираната компания информация. Всичко е оформено, както досегашните резултати, но в доста по-големи мащаби и съдържа огромно визуално изображение.

Тестов режим

Google потвърди, че в момента тества нова система заедно с 30 рекламодателя в САЩ, при която се показва банерна реклама заедно с резултатите от търсене. Сред компаниите, които участват и излизат подобни резултати, са авиолиниите SouthWest Airlines и Virgin America.

„В момента провеждаме много ограничен тест, който обхваща само САЩ, в който рекламодателите могат да включат снимка като част от рекламите, които се показват при търсене на определени ключови думи“, коментираха от компанията, цитирани от британския вестник Guardian.

Google отказа да коментира колко време ще трае тестовата фаза на новите банери, както и дали възнамерява да разшири експеримента извън САЩ. Интернет гигантът също така не обяви какви ще са критериите, по които ще определи дали тестът е успешен или не. От Google твърдят, че няма да тарифират по-скъпо предоставянето на банерни реклами и те са просто част от системата AdWords.

Казана дума…

Всичко това противоречи на обещанието, дадено през 2005 г., че интернет гигантът няма никога да включи подобен тип реклами на своята заглавна страница или пък като част от резултатите при търсене в глобалната мрежа.

„Никога няма да има банерни реклами на заглавната страница на Google или пък при резултатите от търсене в интернет“, заяви през декември 2005 г. Мариса Майер, която беше начело на отделa на Google за търсене в глобалната мрежа. Изказването й е направено във връзка с партньорството с AOL, според което Google предоставя услугите си за търсене в глобалната мрежа. В момента Майер е главен изпълнителен директор на конкурента Yahoo!.

Решението на Google да показва банерна реклама влиза в остро противоречие с принципите, на които е изградена компанията. Още при основаването си през 1998 г. интернет търсачката привлече внимание с опростения си интерфейс, прецизните резултати и липсата на каквито и да е реклами на сайта или при търсене. Това важеше с особена строгост за банерите. През 2000 г. основателите на компанията Лари Пейдж и Сергей Брин получават оферта от Visa за реклама на сайта на Google за 3 млн. долара, която те отхвърлят. Двамата предприемачи взимат това решение въпреки факта, че тогава интернет гигантът е все още млад и е на загуба. От основаването досега на заглавната страница на Google липсват каквито и да е външни реклами, като се изключи промотирането на вътрешни продукти или инициативи на Червения кръст. В резултатите при търсене пък рекламодателите могат да използват само текстови полета с линкове.

Разчупване на модела

Решението за тестване на банерна реклама идва в момент, в който приходите на Google зависят основно от продукта AdWords. Това е система, която показва реклами заедно с търсенето и върху партньорски сайтове. Тя отговаря за три четвърти от постъпленията на интернет гиганта. Цените на тези реклами обаче спадат през последните тримесечия и Google е принудена да продава все повече като количество, за да може да компенсира по-ниската им стойност. Това се постига най-вече като се включи предоставянето на реклама за мобилни устройства. По този начин Google увеличи значително общия брой на излъчените послания в своята мрежа от сайтове. Успешните действия в тази насока помогнаха на акциите на компанията да достигнат до рекордни стойности от над 1000 долара за брой след обявяването на последния финансов отчет през изминалата седмица.

Въпреки това Google няма да може вечно да компенсира намаляващата цена и за да може да продължи да генерира растеж, тя трябва да намери нови източници на свежи приходи. Поради това компанията експериментира с различни инструменти за реклама, които да диверсифицират постъпленията й, както и да намалят зависимостта й от AdWords. Банерите може да не се ограничат само до предоставянето на снимка и информация. Google планира да изпробва и предоставянето на различен тип мултимедия – включително и видео.

Това не е първото обещание, дадено от Мариса Майер, което компанията нарушава по отношение на визуалните елементи на сайта на търсачката.

Като допълнение към изказването за банерната реклама Майер обяви през 2005 г., че „никога няма да има налудничави шарени анимации по заглавната страница на Google“. Обещанието беше нарушено през 2010 г., когато за първи път на първата страница на сайта на търсачката вместо нейното лого се появи анимация по случай рождения ден на физика Исак Нютон. Тогава потребителите и експертите не заклеймиха Google, защото тези графични елементи, първо, не са рекламни и, второ, са забавни за посетителите на сайта. Не се знае обаче как ще реагират потребителите на търсачката, ако се засили присъствието на натрапчиви визуални реклами по време на търсене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *