Николай Василев: „Министерствата пак ще надхитрят системата“

 
 

 

© Снимка: БГНЕС

 

Само по себе си като информация това едва ли е фатално, заяви в предаването „Преди всички“ бившият министър на администрацията и административната реформа Николай Василев по повод изнесените данни, че повече от половината финансови активи на държавни фирми и министерства се държат само в една банка. „Според мен ключовият въпрос за в бъдеще е да има конкурсни процедури между отделните банки и да се избира най-добрата за конкретния случай, примерно да предоставя най-добра лихва и други условия“, каза Василев. Той се съгласи, че е нужна и повече прозрачност по отношение на процедурата на избор на банка, в която дръжавните фирми и ведомства да държат оборотни и капиталови средства.
По повод обявеното 20-процентно намаляване на разходите в държавните ведомства бившият министър на администрацията и административната реформа обяви, че е дошъл моментът да изпълни обещанието си от 2005 г., подкрепяйки всеки бъдещ министър или правителство, който продължи съкращаването на администрацията. „Ако има спорове между финансовия министър и всякакви ресорни ръководители, които са против съкращения, изваждайки аргуменит, че техният сектор е много специфичен, много различен, много важен, то в тези случаи традиционно съм на страната на финансовия министър, тъй като знам много добре за какво става дума“, посочи той. Според него по-лошото е, че правителствата попадат винаги в един и същи капан, тъй като дискусията изглежда като надиграване между министерството на финансите, което желае съкращенията, и всички ресорни министерства, които не ги желаят. „По-скоро правителството би трябвало да бъде един екип, който без особено да се влияе от емоции и от съчувствие към един или друг сектор, просто да си свърши работата. И колкото по-бързо, толкова по-добре. Повярвайте, за самата администрация няма нищо по-лошо и за хората, които работят в нея, безкрайно да са в напрежение, стрес и страх кой месец кой човек ще бъде съкратен и т. н. Това просто трябва да приключи веднъж завинаги и оттук нататък хората да си гледат спокойно работата, да живеят не в стрес и да гледаме напред. А прогнозата ми е, че това ще продължава безкрайно дълго, както винаги се получава, защото отделните министерства просто не желаят да съкращават“, добави Василев.
Той сподели, че е притеснен от говоренето за проценти, без никъде до момента да е била видяна таблица с цифри. „Аз добре познавам цифрите и мога да Ви кажа, че ако става въпрос за 20-процентно съкращение във всички министерства и техните второстепенни разпоредители общините и т. н., може би цифрата ще достигне 28 000 души, но никой не говори за тази цифра. Дори разделяйки милионите на месеците и на заплатите се опитах наум да сметна за колко души став дума и тъй като пак не става ясно дали до края на годината 400 млн., дали за една година 400 млн., предполагам, че става дума за някъде между 4 000 и 8 000 души, но съм доста скептичен, че това ще се случи по обичайните причини. Отделните министерства просто ще се противопоставят и ще надхитрят системата“, смята бившият министър на държавната администрация. 

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *