Николай Марев: Промените в пенсионната система целят да вземат личните партиди на хората

Бързото приемане на промени в пенсионната система има за цел да вземе личните партиди на гражданите в частните пенсионни фондове, заяви Николай Марев, изпълнителен директор на Пенсионноосигурителна компания „ДСК-Родина“, пред БНТ.

Марев даде за пример Унгария, където през 2011 г. при подобен сценарий са изчезнали близо 10 млрд. евро от сметките на хората.

В края на 2014 г. от ГЕРБ предложиха редица промени в пенсионната система, според които осигуряващите се, които са родени след 1959 г., ще могат да пренасочат еднократно вноската си за втора пенсия от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).

Според него предложените промени не взимат предвид демографската картина на България през следващите години и как това ще се отрази на пенсионната система и финансовото състояние на държавата.

„Тази реформа е абсолютно недалновидна и ще доведе само до това държавата да поеме по-голям ангажимент в бъдеще. Живеем в демографска катастрофа, като 76 пенсионери се издържат от 100 осигурени лица, а през 2060 г. по разчети на Националния осигурителен институт (НОИ) 109 пенсионери ще бъдат издържани от 100 лица. Няма да има кой да плаща осигуровките“, каза Марев и посочи, че една от основните идеи при създаването на частните фондове е било да се олекоти държавния ангажимент.

Няма опасност от фалити в частните пенсионни фондове, тъй като в тях в момента има около 8 млрд. лева, аргументира се Марев и посочи, че управлението и сигурността на средствата във фондовете е по-добро от колкото в НОИ.

„Всеки има лична партида. Парите се инвестират и умножават, а и се унаследяват при смърт. Освен това втората пенсия допълва с около 20 процента основната“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *