Нищо ново под слънцето: Саркози им излезе на французите през носа

Нови данни от ревизията на разходите, направени от френското президентство, се появиха на яве.
От тях става ясно, че Елисейският дворец е харчил по 600 евро на ден за свежи цветя, пише британският в. „Таймс“, цитиран от БТА.
Нови данни от ревизията на разходите, направени от френското президентство, се появиха на яве.

Нови данни от ревизията на разходите, направени от френското президентство, се появиха на яве.
От тях става ясно, че Елисейският дворец е харчил по 600 евро на ден за свежи цветя, пише британският в. „Таймс“, цитиран от БТА.
От тях става ясно, че Елисейският дворец е харчил по 600 евро на ден за свежи цветя, пише британският в. „Таймс“, цитиран от БТА. Огромните сметки за доставката на свежи цветя вероятно се дължат на любовта на френската първа дама Карла Бруни към свежата растителност. Подобна страст имаше и предшественичката й Бернадет Ширак, но, за да спести парите на президентството, тя садеше рози в градината на Елисейския дворец, припомня британското издание.
Френският държавен одитор Филип Сегуен е препоръчал на президента да намали не само разходите на президентството за свежи цветя, но и тези за храна, както и да се диверсифицират дистрибуторите, когато това е по-изгодно. Оказва се, например, че президентството от години ползвало услугите на една и съща фирма за партита, за да организира традиционното градинско парти в Елисейския дворец по повод 14 юли, националния празник на Франция. Тази година партито излезе на данъкоплатците близо 290 000 евро. Конкурентна фирма обаче била предложила да организира партито само за 185 000 евро, пише „Таймс“.
От одита става ясно също, че по 196 000 евро на година плащало президентството за доставка на хляб, по 251 000 евро за купуване на плодове и зеленчуци и по над 115 000 за купуване на сирена. Близо 20 000 евро били похарчени от президентството за закупуване на неуточнени стоки от супермаркет, който се намирал в близост до Елисейския дворец. Предполага се, че става дума за любимите на Саркози шоколади и сладки.
Елисейският дворец трябвало да плати и сумата от над 3000 евро за просрочени сметки за ток и газ. 154 000 евро пък били похарчени за закупуването най-различни домакински артикули. Преди броени дни одитът извади на яве факта за сключването без задължителната тръжна процедура на договор на стойност 1,5 милиона евро с агенция за проучване на общественото мнение. Освен това президентството похарчило близо 400 000 евро за „политически барометър“, който можел да бъде намерен безплатно в медиите.
Бюджетът на Елисейския дворец за изминалата година е бил на стойност 112 милиона евро. В президентството работят 950 души. Така то наистина изглежда в очите на обикновените французи като кралски палат, а не като канцелария, в която най-висшият държавник на Франция изпълнява задълженията си.
Ревизията показала също, че милиони евро били харчени годишно за поддръжката на държавни резиденции на президента в провинцията, в които Саркози и съпругата му изобщо не били стъпвали. Това лято, както и миналото, те почиват в бляскавата вила на Карла Бруни на френската Ривиера.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *