Нобелови лауреати искат справедлив процес за медиците ни

114 носители на престижната награда пишат до либийския лидер Муамар Кадафи; писмото ще бъде публикувано в научното сп.“Нейчър“

03.11.2006

В писмо до либийския лидер Муамар Кадафи, което ще бъде публикувано на уебсайта на научното сп.“Нейчър“, 114 носители на Нобелова награда изразяват тревога във връзка с процеса срещу българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия, съобщава журналистът на списанието Деклан Бътлър.

Нобеловите лауреати призовават за справедлив процес срещу медиците, обвинени в умишлено заразяване с вируса на СПИН на над 400 либийски деца през 1998 г.

Те настояват също така властите да разрешат да бъдат представени доказателства от международно признати експерти по СПИН. Необходими са силни научни доказателства, за да се установи причината за инфекцията, категорични са учените.

Следващото и вероятно последно съдебно заседание по делото е насрочено за 4 ноември и присъдата се очаква скоро след това. Ако шестимата бъдат осъдени, решението може да бъде обжалвано пред Върховния съд.

Американското научно списание „Нейчър“, което води кампания в подкрепа на българските медицински сестри и палестинския лекар, публикува поредица от статии на известни учени в защита на медиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *