Новата евродиректива хвърля наши фирми в нелоялна конкуренция

Българските фирми ще изгубят международни пазари заради новата директива за дългосрочните командировки, заяви за Радио “Хоризонт“ изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов. По думите му, вече компаниите няма да могат да предлагат конкурентни цени спрямо останалите европейски фирми, защото командироването на работниците от България в чужбина ще оскъпи изключително много цената на предоставяните услуги. Директивата дава нова перспектива на европейския проект, смята Стефан Манов, председател на българската общност в Тулуза. Трябва да имаме предвид не какво губят работодателите, а какво печелят или губят гражданите. Редно е лека-полека нивото на живот със Западна Европа да започне да се изравнява. Главният проблем е неравното заплащане. Това е принципът на договореностите – за еднакъв труд – еднаква заплата на едно и също място. Става дума за два милиона командировани. Във Франция са около 350 000. Това са малки пропорции относно общите безработни в Европа.  Но това създава подвод за преекспониране и създаване на онези движения, които доведоха до Брекзит – като скандала с полския водпороводчик.  Резултатите на Марин Льо Пен също се дължат на този антиевропейски проект. Не френският работодател наема работника. Той е нает, например, от българска или румънска фирма, която сключва договор с френско предприятие на френски строеж. Българските работодалели злоупотребяват с това, че неговите разходи се приспадат от заплатата на работника.  Директивата е приета през даблечната 1996-а година, повече от двадесет години, което е далеч преди присъединяването ни, тя преди всичко е визирала сезонния труд и се отнасяла за съвсем други страни, не и България, уточни Манов.

По данни на ЕС, между 2010 и 2015 г. броят на командированите работници в ЕС се е увеличил с близо 41 %. През 2015 г. в ЕС са организирани 2,05 млн. командировки — за сравнение, през 2010 г. техният брой е бил 1,3 млн., а през 2013 г. — 1,7 млн. Средната продължителност на командировките е 4 месеца.

Като цяло командированите работници представляват едва 0,9 % от общата заетост в ЕС и 0,4 % от еквивалента на пълно работно време на заетите. Техният процент обаче е особено висок в определени сектори и държави членки. Само в сектора на строителството са извършени 41,5 % от общия брой командировки, въпреки че командироването е широко разпространено и в производствения сектор (24,6 %), услугите в сферата на образованието, здравеопазването и социалната дейност (14,2 %) и бизнес услугите (10,4 %).

Приемайки общо около 50 % от всички командировани работници, Германия, Франция и Белгия са трите най-привлекателни за командированите работници държави членки. Класацията на изпращащите държави се оглавява от Полша, Германия и Франция.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *