Новата оценка на ЕРП Слънчев бряг е 51 млн. лв.

„На проведеното в събота (10 септември) заседание на Борда на директорите на Слънчев Бряг АД бе приета новата оценка на електроразпределителните активи на дружеството, която вече е 51 млн. лв. с ДДС“, каза за Investor.bg членът на Борда на директорите на Слънчев бряг АД Младен Мутафчийски. Той допълни, че оценката е била изготвена от експерти и в момента отразява най-пълно стойността на тези активи.

Съветът на директорите е решил да бъде свикано Общо събрание на акционерите на 27 октомври, на което отново да се вземе решение за продажба на всички дълготрайни материални активи (ДМА), съставляващи електроразпределителна мрежа, собственост на дружеството, намиращи се в границата на географската територия, за която ДКЕР е издала лицензия за разпределение на електрическа енергия. На събранието ще бъде определена новата цена, която вместо 79 млн. лв. без ДДС (приета на Общо събрание през април и потвърдена през юни) е 42,510 млн. лв. без ДДС, платими към момента на прехвърляне на собствеността.

При липса на кворум събранието ще се проведе на 10 ноември при същия дневен ред. Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в Общото събрание, е 11 октомври.

Държавата има споразумение да продаде Енергоразпределителната мрежа на Слънчев бряг на EVN за 25 млн. лв. През миналата година EVN купи електроразпределителните дружества в Стара Загора и Пловдив срещу общо 271 млн. евро. Ако продажбата на ЕРП Слънчев бряг не се осъществи на договорената цена, държавата ще трябва да плати неустойка на австрийците, която е между 15 и 27 млн. евро.

През юли стана ясно, че австрийската компания EVN е дала отсрочка до 14 септември за подписване на договор за покупката на ЕРП Слънчев бряг на цена 25 млн. лв.

Слънчев бряг отчита загуба в размер на 395 хил. лв. за първите шест месеца на 2005 година, а за същия период на 2004 година дружеството е отчело печалба в размер на 5,95 млн. лв.

Днес бяха изтъргувани общо 455 акции на Слънчев бряг на средна цена 22,13 лв., с 1,56% по-евтини от вчера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *