Новата реколта на пшеница е с добро качество

От Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ очакват пазарът на пшеницата да се стабилизира до края на септември. Хлебното зърно вече се търгува по около 300 лева за тон при 350 лева миналата година, а фуражната пшеница върви по 285 лева за тон, съобщи на БТА председателят на браншовата асоциация Костадин Костадинов. Новата реколта на пшеница е с добро качество.

  1. Новата реколта на пшеница е с добро качество

По думите му търговията на зърно в последните седмици е била замряла заради голямото разминаване в цените между търсенето и предлагането. Хлебната пшеница от новата реколта е с много добри качества, с висок показател – между 25-28 за глутен, като малко по-ниско е хектолитровото число заради падналите дъждове преди жътвата.Новата реколта на пшеница е с добро качество.

Очакваме в края на септември пазарът да се отвори, като е важно какъв износ на зърно ще тръгне от Русия, Украйна и целия Черноморски регион, коментира Костадин Костадинов, който е и сред зърнопроизводителите в Добричка област, информира novini.bg.

Добричкият регион традиционно отглежда най-много пшеница в страната. През това лято земеделските стопани добиха близо 719 400 тона зърно при 660 863 тона през миналата година, според данни на областната дирекция „Земеделие“.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *