Новата стратегия – пари срещу образование

Заемите за висше да се опрощават на отличните студенти с върхови постижения, при условие че останат да учат и работят в България. Това предвижда актуализираната Стратегия за висше образование, която бе приета вчера от Министерския съвет.

Идеята е така да задържим най-умните и талантливи млади хора и да спрем изтичането на мозъци. Едновременно това ще бъде и допълнителен стимул за зрелостниците да запишат да следват в университет и да учат усърдно,пише „Монитор“.

От образователното министерство уточниха, че опрощаването на кредитите за висше може да бъде както частично, така и 100% от дължимата сума. Задължително условие обаче е вече завършилият висшист да продължи да учи и работи в страната ни.

Нов модел на финансиране на вузовете предвижда още стратегията. Целта е да се спре раздаването на пари на калпак в университетите и субсидията да зависи от качеството на образованието, а не от броя студенти.

Документът предлага 60% от бюджета на вузовете да се определя от резултатите от обучението, а 40% от числото курсисти. Специалностите, които не показват добри резултати, пък няма да получават държавно финансиране, пише още в документа. Промяната влиза в сила от 2016 г. Така ще бъдат закрити т. нар. специалности касички, които имат прием само за да вземат пари за брой приети студенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *