Нова германска банка падна жертва на кризата

Финансовата криза взема нова жертва сред германските банки – пише днес Handelsblatt. След IKB и саксонската SachsenLB, сега и Дюселдорфската ипотечна банка трябва да бъде подкрепяна, за да се задържи жива.
Управлението в специализираната в държавно финансиране банка е поето от Фонда за гарантиране на вложенията – съобщи Федералният съюз на германските банки (BdB) в понеделник вечерта. Целта на намесата на тази структура на германския частен банков сектор е да се произнесе относно бъдещо производство по несъстоятелност на банката, принадлежаща досега на фамилия Шупли.
Финансовата криза от 2007 погълна капиталите на дюселдорфската банка, която на първо място се занимаваше с държавно финансиране, в което печалбите са ниски. Банката трябваше да обезценява активи и завърши финансовата година на нула. Бизнесът с държавното финансиране излезе на загуба.
За заздравяване на капиталовата основа, през февруари групата Шупли наля допълнителни 100 млн. евро в реакция на извънредно съобщение от регулативните органи. Тогава те направиха проверка на стратегията и изискаха добавяне на капитали.
Кризата значително повиши разходите по рефинансиране на банките, които не разполагат със собствен бизнес с влогове. По тази причина организация като дюселдорфската ипотечна банка не можеше да стартира нови бизнес начинания.
Кризата вече доведе до консолидационна вълна в тази ниша на банковия бранш, така банката Depfa вече бе погълната от по-голямата Hypo Real Estate.
В следствие на кризата принадлежащата също на фамилията Шупли и действаща със същия бизнес модел банка EssenHyp премина в края на 2007 г. към Commerzbank.
За немския финансов бранш подкрепата за Дюселдорфаската ипотечна банка е важна, за да може да се запази записът на заповед като инструмент за рефинансиране, твърди Handelsblatt. Обслужването и осребряването на записите на заповед на банката са гарантирани, заяви BdB вчера вечерта. Записите на заповед са законово регулирани ценни книжа, които предоставят на германските банки относително изгодни условия за рефинансиране по сравнение със сложния международен пазар в момента.
Ако беше отказана подкрепа на банка издаваща записи на заповед, каквато е дюселдорфската, разходите за набиране на парични средства за всички финансови институции във ФРГ щяха да се покачат драстично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *