Нова година, нови цени

От днес влизат в сила по-високите цени на цигарите, парното, природния газ. В 14 населени места поскъпва и водата, припомня БНР.
Цените на българските цигари ще бъдат увеличени на два пъти – през януари и април. Предстои повишение и на вносните марки. Заради гратисния период обаче ще можем да купуваме цигари със стари бандероли до края на март.
Най-много се увеличава цената на топлоенергията в Разград със 7%. Поскъпването на парното във Варна и Враца е с 6%, а в София, Пловдив, Бургас, Плевен и Шумен с 5%.
Скокът при природния газ ще е с около 10,5% и през следващото тримесечие 100 куб. м. ще се продават за 413 лв. без ДДС. От днес водата в Дупница ще струва с 21% повече. Поскъпването в Сливен и Пещера е с 12-13%, а във Враца и Ловеч с 9%. Между 2 и 6% скача водата в Кърджали, Плевен, Монтана, Видин, Търговище и Сапарева баня. Със символичният 1% е поскъпването във Велико Търново и Благоевград.
Акцизът за горивата не се променя през тази година, същото се отнася и за алкохола. Фирмите обаче ще плащат по-висок акциз за тока, който ползват, а на практика ще оскъпи продукцията им. Запазват се и основните данъци, които бизнесът и работещите ще внасят в хазната. Повече ще внасят в бюджета онези, които се занимават с хазартни дейности, тъй като данъкът за хазарта се вдига с 15%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *