Нова държавна компания може да строи магистрали

Държавата да създаде компания, която да изгражда магистрали и да тегли кредити за строителството им. Тази идея е обсъдил неотдавна управителният съвет на Национален фонд „Републиканска инфраструктура“ по предложение на транспортния министър Петър Мутафчиев.

Той се мотивирал, че към създаването й може да се пристъпи, ако се окаже, че концесията на магистрала „Тракия“ се забави допълнително. Независимо от прогнозите, че анексът в договора ще бъде одобрен от правителството до края на 2007 г., това не се случи, пише в. „Дневник“.

Експерти от транспортното министерство разясниха идеята на министъра, че новата структура освен изграждането на магистралите може да поеме поддръжката им, както и да участва в различни търгове. Хърватия има подобна компания, но идеята е в много начален стадий, обясни транспортният министър Петър Мутафчиев.

Той каза, че за реализацията й трябва да бъде променен Законът за пътищата. До варианта, в който бюджетът отпуска средства за дейността на новата компания, може да се пристъпи само ако всичко с концесията на „Тракия“ се провали, допълни той.

Според него основните притеснения на транспортното министерство са, че решаването на въпроса с „Тракия“ се проточва вече трета година и обществото търпи загуби от тази ситуация.

Срещу предложението на Мутафчиев се оказва министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, защото ако бъде създадена нова компания за магистралите, тя в значителна степен ще дублира дейността на „Автомагистрали“, която се занимава основно с поддръжката на първокласните пътища.

Въпросът за създаването на компанията в момента не е актуален. Ако се стигне до подобна реализация на идеята, тя внимателно трябва да бъде анализирана, каза министър Асен Гагаузов.

Той обясни, че в момента пътният фонд изгражда пътищата, които не са концесионирани, и работи добре. Новата компания трябва да получи сериозен финансов ресурс, който може да дойде от бюджета, добави той. Идеята за новата държавна компания не беше подкрепeна и от председателя на транспортната парламентарна комисия Йордан Мирчев.

Той смята, че може да бъде създадена държавна инфраструктурна компания или агенция, която да се занимава със строителството на пътища и железопътни линии.

Това предложение той лансира преди повече от година. Засега нито Мирчев, нито Мутафчиев са наясно откъде ще се финансира евентуална нова структура и каква ще е ролята на пътния фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *