Нова Зеландия – стабилна финансова система въпреки високата задлъжнялост на домакинствата

Новозеландската финансова система остава стабилна, въпреки че съществуват някои рискове, които трябва да бъдат наблюдавани отблизо – високата задлъжнялост на домакинствата и ускоряването на цените на жилищата. Това се посочва в последният шестмесечен доклад на централната банка на островната страна, цитиран от WBP Online.

„Дългът на домакинствата остава висок в сравнение с доходите, а цените на жилищата са надценени поради няколко фактора“, посочи в официално изявление гуверньорът на банката Греъм Уилър.

„В резултат на това финансовата стабилност може да се влоши, ако налице е рязка корекция в цените на жилищата, особено ако те са придружени от намаляване на възможностите за погасяване на дълга“, добави Уилър.

В допълнение банкерът каза, че уязвимостта на финансовата система на Китай може да наруши международните капиталови пазари, което от своя страна ще влоши и условията за финансиране в Нова Зеландия.

Жилищния пазар в Нова Зеландия попада под огромен натиск през последните години. Ниските лихвени проценти и увеличаващата се имиграция повишиха силно търсенето, докато тежкото земетресение в третия по големина град на Нова Зеландия постави под заплаха възможностите за реализиране на ново строителство.

През октомври миналата година Новозеландската централна банка предприе мерки за намаляване на рисковете за пазара на жилища чрез ограничаване на ипотечните кредити за по-рисковите кредитополучатели.

„Ограничаването по-рисковите ипотеки изглежда донесе желания ефект за смекчаване на жилищния ценови натиск и за намаляване на риска от тежка корекция на пазара“, отбеляза от своя страна заместник-гуверньорът Грант Спенсър.

През миналия месец Новозеландската централна банка повиши основната си лихва с 25 базисни пункта до 3%. Очаква се част от другите ключови лихвени ставки също да претърпят възходяща корекция през следващите две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *