Нова ипотечна криза удари щатските банки

В сряда 50 главни щатски прокурори в САЩ съобщиха, че разследват практиките в индустрията на ипотечните услуги, като във Флорида разследването срещу най-голямата компания за изземване на проблемни ипотекирани жилища L.P.S. е част от по-сериозна проверка.
В някои случаи служителите в ипотечните отдели на банките, ниско квалифицирани хора, са подписвали по стотици документи за изземване на имоти дневно, без да ги преглеждат както трябва – те са действали като „роботи – подписвачи“. Съмнения възникват и за валидността на документите, събирани в процесите за изземване на жилищата. Говори се за случай във Флорида, в който човек е бил изгонен от къщата си, която всъщност не е била ипотекирана.
Икономистите се опитват да изчислят колко пари ще загубят банките заради разследването и противоречивите им оценки доведоха до срив на акциите на финансовите компании, като Bank of America вчера падна с 5.2%, а JPMorgan Chase потъна с 2.8%. По някои оценки само Bank of America ще трябва да извади 70 млрд. долара. Според други анализатори, банките в САЩ ще загубят общо 6 млрд. долара.
До вчера, Wall Street оценяваше проблема с неизрядните foreclosure – процедури като заплаха най-вече за банковата репутация, но сега ситуацията се променя, тъй като масово се очаква да бъдат открити сериозни нарушения – коментира The New York Times. Междувременно в много щати процесът на изземване на провалени ипотеки от банките на практика е спрял.
Проблемните жилищни кредити остават в баланса на кредиторите и им навличат хиляди долари извънредни разходи. Специалисти коментират, че банките очевидно не са наели достатъчно персонал, който да реагира на покачването на процедурите по изземване на имоти.
Според инвеститори, проблемът за банките ще дойде не от грешки въвforeclosure – процедурата, а заради критериите, по които са раздавани ипотеките. Ако инвеститорите установят, че банките отново са им продавали ипотечни ценни книжа на базата на некачествени ипотеки, възможно е да има съдебни процеси и настояване за връщане на десетки милиарди долари.
Според коментатор на NYT, мораториумът върху процедурите на банките по изземване на имотите, който се подготвя от правителството, няма да трае дълго. Но самият проблем ще тегне на системата още четири до пет години, а може и цяло десетилетие.
Според най-нови данни, от началото на ипотечната криза в САЩ дотук 6.2 млн. домове са иззети от собствениците им, които не могат да си плащат вноските. Още 3.5 млн. къщи и апартаменти ще бъдат иззети до края на 2012 г.
Изглежда банките не са разбрали нищо от кризата на 2008 г. – гласи редакционният коментар на NYT. “През цялата криза администрацията на Обама беше по-притеснена да предпазва банките, отколкото собствениците на жилища”.
„Ипотечно тресавище“ – коментира професор Пол Кругмън, колумнист на NYT. Това, което става, е много, много лошо – посочва той. Значителна част от кредитополучателите е била мамена с начисляване на такси, които те не дължат и обявяване на фалити, когато те са били платежоспособни. Документацията куца, както и правата на собственост – обобщава Нобеловият лауреат.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *