Нова милиардна помощ за Ирландия и Португалия

Въпреки че Ирландия иска да излезе от спасителния фонд на еврозоната ESM през декември, преди това страната ще получи отново няколко милиарда евро. Както заяви председателя на ESM Клаус Реглинг, Ирландия ще получи през следващите седмици още 2,3 млрд. евро от ESM, допълнени от 0,8 млрд. евро от Международния валутен фонд (МВФ).

Португалия пък получава 3,7 млрд. евро от Европейския механизъм за стабилност и допълнително 1,9 млрд. евро от МВФ. И двете страни изпълняват по план своите ангажименти. Португалия обаче все още не е обявила кога планира да напусне фонда, предава Ройтерс.

Ирландия ще трябва да докаже, че банките са стабилни, преди окончателно да напусне международната програма за помощ. Централната банка в Дъблин в момента проверявала счетоводните баланси на банките, заяви комисарят по валутните въпроси Оли Рен. „Ние няма да прибързаме“. Като цяло обаче царял оптимизъм. „Ирландия е една история на успеха“, заключи Йорг Асмусен, член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Страната получи общо 67,5 милиарда евро помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд през 2010 г., след като изпадна в тежка финансова и банкова криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *