Нова най-голяма авиокомпания в света

Правителството на САЩ утвърди план за сливането на две американски компании – „Юнайтед Еърлайнс“ и „Континентал“. Обединяването беше одобрено от антимонополните органи на Европейския съюз, съобщава АФП.

„Юнайтед Еърлайнс“ е третата по големина американска компания, а „Континентал“ – четвъртата. Заедно те имат близо 87 000 служители в целия свят, обслужват 370 дестинации в 59 страни, както общият им оборот е 29 милиарда долара. Флотилията им наброява 700 самолета. Сделката, която се очаква да бъде оформена до 1 октомври, възлиза на 3 милиарда долара и ще помогне на двете компании да съкратят разходите и да укрепят позициите си на фона на растящата конкуренция на нискобюджетните авиопревозвачи, отбелязва БГНЕС.

Обединената авиокомпания ще стане най-голямата в света. Нейният дял на световния пазар се очаква да бъде към 6%, а на вътрешния – над 20%. Централата на новия гигант ще бъде в Чикаго, в сегашната централа на „Юнайтед Еърлайнс“. В момента най-голямата самолетна компания в света е „Делта“ и също е американска.

Brkdkir

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *