Нова, по-тежка световна финансова криза, ако САЩ фалират

Критично важно е таванът на американския дълг да бъде вдигнат. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Според нея в противен случай САЩ рискуват рязък спад на икономиката, а светът отново ще изпадне в хаос.

„Прекъсването на работата на правителствените служби е достатъчно лоша новина, но ако не бъде повишен таванът на дълга, това би било значително по-лошо и може да доведе до значителни щети не само за икономиката на САЩ, но и за икономиката в глобален мащаб“, заяви Лагард в реч във Вашингтон, цитирана от daricfinance.

По данни на американското финансово министерство лимитът на дълга от 16,7 трлн. долара на практика е достигнат преди месеци. Но благодарение на отлагане на плащания и използването на наличните резерви, до 17 октомври държавата ще може да финансира задълженията си. След тази дата обаче наличните резерви ще възлизат на едва 30 млрд. долара, а сумата на плащанията рязко ще нарасне.

Липсата на компромис за тавана на дълга, може да доведе до рецесия „сравнима или по-тежка от финансовата криза през 2008 г.“, каза Лагард.

Евентуално просрочване на плащанията по задълженията на САЩ ще предизвика замръзване на кредитните пазари в глобален мащаб, срив на стойността на долара и рязко покачване на разходите за рефинансиране не само на дълга на САЩ, но и на сувяеренните задължения по принцип.

Дори само перспективата за неплатежоспособност може да навреди на икономическото възстановяване, предупредиха от американското Министерство на финансите.

„Както видяхме преди две години, продължителната несигурност дали нацията ни ще плаща сметките си напълно и навреме навреди на нашата икономика“, подчерта Джейкъб Лю , финансовият министър на САЩ.

Според него „отлагането на увеличаване тавана на дълга до последната минута е точно това, от което икономиката не се нуждае в момента – то автоматично ще нанесе щети, които ще навредят на бизнеса и населението“ и то след като страната успя да се справи с последствията от финансовата криза през 2008 г.

Във вторник американските служби останаха без финансиране, след като Камарата на представителите на американския Конгрес, където повечето места се заемат от републиканци, отказа да приеме законопроект, в който отделянето на средства за работа на правителствените агенции не бе свързано с отсрочката на реформата в здравеопазването. Сенатът на САЩ, където преобладават демократите, на свой ред отказа да приеме одобрения от Камарата на представителите проектобюджет, свързващ финансирането на държавните учреждения с отлагането на реформата и се стигна до патова ситуация, която доведе до затваряне на правителствените служби. По този начин 800 хил. държавни служители бяха пратени в неплатен отпуск, което не беше се случвало от 17 години насам.

В края на септември финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю предупреди, че средствата в бюджета ще привършат на 17. октомври.

„Към 17. октомври правителството на САЩ ще разполага едва с 30 млрд. долара, като ежедневните разходи съставляват средно 60 млрд. – това обстоятелство наистина е обезпокоително.“, предупреди Лю.

През 2011 г., когато сложните преговори по повод повишаването тавана на дълга, които лумнаха между управляващата Демократическа и опозиционната Републиканска партия, едва не доведоха САЩ до фалит – тогава проблемът беше решен буквално в последния момент. Международната рейтингова агенция „Стандарт енд пуърс” в тази връзка взе решение да понижи топ-рейтинга на САЩ с една степен – от ААА до АА+, което предизвика извънредно болезнена реакция в администрацията на Барак Обама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *