Нова структура ще помага на БФБ

Нова структура ще прави стратегия за развитие на капиталовия пазар в България. Инициативата е на Комисията за финансов надзор, Централния депозитар и депутата Делян Добрев. Съвет за развитие на капиталовия пазар в България се създава с меморандум, който подписаха 15 бизнес и работодателски организации. Сред тях са асоциациите на основните сектори на пазара – банки, инвестиционни посредници, застрахователи, пенсионни фондове, управляващите дружества, борсата ЦД, КФН, както и работодателските КРИБ и БСК и други. Приоритети, които си поставя съветът, са решаване на най-наболелите проблеми, които спъват фондовата борса през последните години – ниската ликвидност, липса на нови емитенти, липса на доверие в пазара. Много от предложенията са правени по един или друг начин от различни асоциации и участници в миналото. Сега обаче за първи път се обединяват всички представители на пазара заедно с КФН.

 

Целта е заинтересованите страни да работят координирано в тази насока, като обменят информация и контактуват с държавната власт чрез представителна фигура. Така ще могат да се отстранят проблеми, произтичащи от нормативните правила, да се предложат законодателни промени и да се ангажират институциите с по-активна роля за подобряване на капиталовия пазар. Това би помогнало за подобряване на икономическия климат и конкурентоспособността в България. В съвета влизат всички негови членове, а решенията се взимат с единодушие, информира capital.bg.

Отворено членство

Според подписалите меморандума членството е отворено и за други организации, както и за асоциирани членове в лицето на чуждестранни бизнес камари, като последните няма да имат право на глас в съвета и не могат да бъдат избирани в Координационната група. Тя ще е съставена от осем представители и ще произвежда анализи и прогнози за състоянието на капиталовия пазар. Органът ще подтиква към публични дискусии по актуални за борсата теми, ще разработи национална програма за повишаване на финансовата култура на потенциални клиенти на финансови услуги и ще изготвя предложения за законодателни промени. Участието в новата структура няма да ограничава организациите да предприемат и самостоятелни инициативи.

Практически решения

В изявление на Карина Караиванова, председател на КФН, става ясно, че съветът ще има свое първо заседание още следващата седмица: „В КФН не само сме набелязали основните проблеми пред българския капиталов пазар, но ще предложим още на първото заседание на съвета следващата седмица практически решения. От наша страна като регулатор обещавам, че ще ангажираме експертния капацитет на комисията в пълен обем, за да предложим на съвета смислени решения за капиталовия пазар“, посочва Караиванова.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *