Новини от Министерството на финансите

Днес, 21.01.2008 г., министърът на финансите Пламен Орешарски води собствено предаване по Дарик радио, което днес празнува петнадесетия си рожден ден. Пламен Орешарски беше водещ на предаването „На чаша студена вода с финансовия министър“, арепортерибяха директорите на изпълнителни агенции към ведомството му – Мария Мургина, Асен Асенов, Петър Чобанов, Веселин Георгиев и директорът на дирекция „Управление на средствата от ЕС“ в МФ г-жа Боряна Пенчева, които представиха за слушатели „изпреварващи“ финансови новини.

В края на седмицата Агенция „Митници“ ще пусне нов Интернет сайт, на който ще има много актуална и полезна информация за гражданите и фирмите – това заявиАсен Асенов, Директор на Агенция „Митници“. До края на този месец ведомството ше публикува и отчета си за изминалата година, като г-н Асенов обяви изпреварващо, че общите приходи на Агенцията към края на 2007 г. възлизат на около 7 млрд. лв. и изрази увереност, че в края на тази година те ще възлизат на 8 млрд.

Директорът на Дирекция „УСЕС“ в МФ Боряна Пенчева също представи изпреварващи новини. Тази седмица, ще бъдат подписани още две програми, по които българите ще могат да усвояват средства на обща стойност малко над 40 млн. евро. Това са Норвежката програма и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. На въпрос на водещия Орешарски дали тези средства заместват Структурните фондове, г-жа Пенчева отговори отрицателно и обясни, че това е още една възможност за страната, която е в допълнение на Структурните фондове.

Изпълнителният директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози Петър Чобанов „подготви“ водещия за утрешното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси /ЕКОФИН/, където той ще участва вече в ролята си на финансов министър. Репортерът Чобанов представи основните теми, които ще се разглеждат и отбеляза, че финансовите министри ще обсъдят въвеждането на еврото в Кипър и Малта от началото на тази година. В рамките заседанието членовете на ЕКОФИН ще осъществят подготовка на част от темите за Европейския съвет на 13-14 март. Ще бъдат обсъдени бъдещото прилагане на Лисабонската стратегия, интегрирания и конкурентен единен пазар, както и основни теми в областта на икономическите и финансови въпроси. Г-н Чобанов припомни, че при поемането на председателството Словения декларира желание да насочи вниманието си върху развиване на обновената Общностна програма по Лисабонската стратегия за икономическо и социално обновление на Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *