Новите возила няма да поскъпват

С влизането ни в ЕС и покупките на нови коли ще се облагат по различен начин с ДДС, ако решите да си купите новия автомобил директно от чужбина. От 2007 г. доставката на ново превозно средство ще се счита за вътреобщностна доставка. Затова продавачът на новия автомобил в Германия например ще начисли при продажбата му нулев ДДС, а данъкът трябва да се плати от купувача, независимо дали е български гражданин или родна фирма, регистрирана по ДДС. Ако препродадете автомобила си в друга страна на ЕС и той няма 6 месеца или не е изминал 6000 км, това също ще се брои за сделка с нова кола. В този случай българският продавач трябва да декларира сделката в НАП в 14-дневен срок от изтичане на месеца, през който е извършена. При продажбата на колата ще се начисли 0% ДДС и старият собственик ще може да си възстанови платения при покупката ДДС до определен размер. Новият собственик на колата ще трябва да плати ДДС в собствената си държава.

При новите автомобили не се очаква поскъпване заради ЕС. Цените бавно ще вървят нагоре заради новите екстри, които предлагат производителите

Фото Антон ЧалъковЦените на новите коли няма да се повишат заради влизането ни в ЕС, коментираха вносители на автомобили. Търговците ще се стремят да останат конкурентни на българския пазар. Затова те ще продължат да договарят цени за България, които са по-ниски, отколкото в повечето стари членки на общността. И сега автомобилите в някои скандинавски страни са доста по-ниски от средните за ЕС. Затова от 2007 г. няма да има основание да се иска вдигането им в България. Това може да става плавно и постепенно в продължение на години.

От догодина обаче всички нови автомобили, които се продават у нас, трябва да отговарят на екостандарта „Евро-4“. Той бе въведен в ЕС от 1 януари 2006 г. за леките автомобили и от 1 октомври – за всички останали. На този стандарт отговарят всички новопроизведени коли в ЕС. Марките, които се правят извън общността, но се продават в нея, също задължително трябва да отговарят на стандарта. Например моделите на Лада, предназначени за европейския пазар, са снабдени с катализатор според нормите на „Евро-4“.

Според шефа на Съюза на вносителите на автомобили Стоян Желев обаче цената на новите автомобили през следващата година ще расте. Причина за това са изискванията на европейското законодателство разликите в цената на дребно за един и същ автомобил навсякъде в Европа да не превишава 5% и поскъпването на суровините. „Като отчетем и огромните инвестиции, които много от официалните вносители са реализирали или са на път да реализират, то повишението на цените и поради този фактор може да се окаже никак не малко“, коментира още Желев пред агенция Фокус.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *