Новите изисквания за отчитане към НАП ще струват 122 млн. лв. на бизнеса

Контролът върху търговците на горива ще се затегне на няколко етапа през следващите две години.

Това предвиждат промени в Наредба № Н-18 за отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Тя изисква и поетапно въвеждане QR (Quick Response) кодове в касовите бележки на всички търговци, като първи са бензиностанциите.

Срокът за обществено обсъждане на промените, публикувани на сайта на финансовото ведомство, изтича в сряда, 23 август. В мотивите към проекта се посочва, че те ще струват на бизнеса еднократно 122 млн. лв., като най-голям вероятно ще е разходът за търговците с горива. В същото време в резултат на завишения контрол се очаква приходите в бюджета от ДДС да се увеличат с приблизително 10%, което в абсолютен размер е около 150 млн. лв.

Промените

Едно от изискванията е върху всяка касова бележка за продажба на течни горива да се отпечатва QR код, който съдържа данни за количество гориво, цена и време на покупката. От НАП обясниха, че целта е да „се „запуши“ сега съществуващата възможност за злоупотреби при търговията с горива заради липса на връзка между нивомерите, колонките и фискалните апарати“. Извън специфичните изисквания за сектора на горивата QR код ще трябва да въведат всички търговски обекти в страната. За регистрираните по ДДС срокът е краят на следващата година, а за всички останали – краят на юни 2019 г.

Специално за горивата се предвижда изработване на предварително одобрена от НАП и Българския институт по метрология схема за всеки конкретен обект за продажби на течни горива, която да отразява всички компоненти на електронната система за продажбата им и връзката между тях (централно регистриращо устройство, средства за измерване на разход, концентратор и нивомерна измервателна система). Схемата ще се предоставя на двете институции за предварително одобряване и ще се съхранява на място в търговския обект. По този начин ще се намалят критичните възможности за нейното манипулиране, смятат вносителите на промените.

Освен това контролните органи ще разполагат по всяко време с информация за цялостната конфигурация на системата, която ще бъде използвана за съпоставяне с реалната обстановка на обекта при осъществяване на последващ контрол. Предвидено е всяка промяна, извършвана на схемата, да подлежи на последващо одобряване. Чрез него се очаква да се ограничат случаите, в които търговците извършват промяна в системата, която води до нерегламентирани продажби на течни горива.

Предлага се извършването на сервизна дейност на фискалните устройства да е от техници, които да разполагат с уникален сервизен ключ, издаден от производителя или вносителя. Смята се, че това ще бъде пречка за манипулация на системите и същевременно във всеки момент ще е налице информация за този, който е извършвал сервиз на съответното устройство.

Въвеждат се и нови специфични изисквания, според които при прекъсване на връзката между отделните компоненти работата на системата ще се блокира.

Защо се прави

Идеята на промените е да се ограничи укриването на приходи от продажби на горива и предотвратяване на злоупотребите с ДДС. „Проверки на обекти за продажби на течни горива показват, че се установяват извършвани продажби, без да се отчитат чрез електронните системи с фискална памет, информира в.Капитал. Констатирани са множество случаи на прекъсване на комуникациите между основните елементи на системата, вследствие на което са проточвани и продавани количества горива, които не са отчетени към системата на НАП“, посочи преди време икономическият министър Емил Караниколов.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *