Новите пазарни икономики в Източна Европа не са в края на кризата

Глобалната икономическа криза съвсем не е преодоляна в много от новите пазарни икономики в Източна Европа и Централна Азия, където милиони хора са застрашени от обедняване, а правителствата ги чакат трудни времена, предупреди Световната банка (СБ), цитирана от вестник “Уолстрийт джърнъл“. СБ посочва, че рискът от слабо и съпътствано от безработица възстановяване може да затрудни правителствата от региона при рефинансирането на чуждестранните дългове на страните догодина. Възможно сегашните равнища на наличен капитал да се окажат недостатъчни за задоволяване на финансовите нужди на Източна Европа и Централна Азия, в момент, когато кризата продължава да води до нарастване на безработицата и на неустойките по кредити, предупреждава още Световната банка.
“Ще сме затруднени (при покриването на финансовите нужди на региона), освен ако нямаме увеличаване на капитала, което е много важно… Финансовите нужди (на Източна Европа и Централна Азия) са най-големи от всички региони в света“, подчерта вицепрезидентът на СБ за Европа и Централна Азия Филип Льо Уеру. Нарастващите преди с бързи темпове икономики на бившите комунистически страни от региона понесоха в последно време тежък удар от рязко намаляващото търсене и пресъхващите потоци от чуждестранни инвестиции, отбелязва “Уолстрийт джърнъл“. Рецесията причини падане на правителствата в Латвия, Унгария и България. Много страни от региона се обърнаха към Международния валутен фонд (МВФ) за спешна финансова помощ. Световната банка подчерта още, че ще помогне на държавите от Източна Европа и Централна Азия да сложат в ред изпадналия в затруднено положение банков сектор. Целта е банките да могат да “спасят“ фирмите и бизнеса.
“Работата на правителствата в региона сега е да ускорят реформите“, призова Филип Льо Уеру. Европа ще продължи да усеща ефектите от глобалната икономическа и финансова криза дълго след 2010 г., заради бавния растеж и високата безработица, прогнозира МВФ в доклад за състоянието на европейската икономика.
“Европа не може да разчита, че единствен износът ще бъде фактор за възстановяване. Има недостиг на кредити, безработицата расте, а кризата стопи потенциала на Европа за икономически растеж“, каза на пресконференция в Истанбул директорът на европейския отдел в Международния валутен фонд Марек Белка. “Време е да се прочистят банките“, добави Белка, цитиран от Франс прес. “Нужен ни е решителен подход, за да атакуваме рисковете за балансите, на които са изложени банките и да предприемем мерки за рекапитализация или реструктуриране на надеждните институции, както и за закриване на останалите“, добави той.
МВФ прогнозира, че богатите европейски страни ще постигнат прираст от 0,5 на сто през 2010 г. след спад от 4 на сто за тази година.
Новите пазарни икономики в Централна и Източна Европа пострадаха много по-силно от кризата. Техният спад ще бъде около 6,6 на сто тази година, но през 2010 г. икономиките им ще отбележат прираст от 1,7 на сто. МВФ предупреждава в доклада, че трудностите за Европа едва започват, тъй като кризата ще задържа прираста под неговия потенциал през следващите години. В еврозоната безработицата ще бъде около 12 процента през 2011 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *