Новите работни места в САЩ през януари достигнаха 257 хил.

Най-голямата икономика в света е започнала новата година със създаването на значително повече работни места от очакваното през първия месец на 2015 г., показаха данните на Бюрото за трудова статистика на САЩ.

Заетостта извън селскостопанския сектор се е покачила с 257 000 през януари, което е Пазарният консенсус бе заложил на равнище от 230 000 работни места през януари.

Същевременно увеличението от 353 000 през ноември бе значително ревизирано нагоре до 423 000, което е най-добрият резултат от май 2010 г.

Други данни показаха, че осреднените почасови доходи са нараснали с 0,5% на месечна база през януари, което е най-добрият резултат от ноември 2008 г. На годишна база пък почасовите доходи са се покачили с 2,2% в сравнение с ревизирания спад от 0,3% и ревизираното нагоре покачване от 1,9% в предишния месец. И двете цифри надхвърлиха прогнозите.

Докладът на работните места е особено важен, тъй като пазарите разгледат с интерес ключовите показатели за труда, които могат да повлияят на решението на Фед за лихвените проценти. Изследването обхваща служителите в производството и строителството и изключва селскостопански работници, самонаетите лица и хората, работещи в организации с нестопанска цел.

Освен данните за новите работни позиции бяха публикувани и тези за безработицата. Тя се повиши леко до 5,7%, или с 0,1 процентни пункта над най-ниското ниво от юни 2008 г., което бе отчетено в предходния месец. Пазарните очаквания бяха за запазване на равнището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *