Новите регулации тласкат алкохолното производство към сивия сектор

Пазарът на алкохол се е свил с повече от 50 %, каза Пламен Моллов, председател на Националната винаро-лозарска камара, цитиран от агенция Фокус. Основното възражение на производителите е срещу въвеждането на система за контрол в реално време като се използват уреди, които да измерват спиртен градус и обем. Според Моллов подобни практики не са въведени никъде. Той подчерта, че са налице „сериозни притеснения, че това ще бъде злополучен експеримент и ще доведе до затваряне на предприятия”. По думите на Моллов, за да се използват тези уреди, трябва да се направи инвестиция, която е непосилна.
„50 и повече процента е свиването на пазара на алкохол като пазарът се измества към сивия и черния сектор. Подобна система за контрол ще доведе до свиване на производството и пренасочване към онази част от пазара, която не е обект на контрол”, каза Моллов. Той обясни, че подобен опит за контрол е правен в Русия, но са отчетени недобри резултати.
Бизнесът е предложил на Агенция „Митници”, ако иска да се въведе такъв начин за контрол, да се направи един пилотен проект, за а се видят какви ще са резултатите.
Председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки Бранимир Ботев отбеляза, че в проектонаредбата за контрол,публикувана на страницата на Агенция „Митници”, се предлагат абсурдни текстове, които ги няма никъде в Европа. „В Наредбата отделни акцизни продукти са пропуснати, а виното е като боксова круша”, каза още той.
Ботев обясни, че под 20 млн. лв. са усвоени по европейски проекти. „Европа ни е дала възможност секторът да се кредитира авансово, като трябва само една банкова гаранция, но банките не искат да дават гаранции. Ако наредбата за контрол бъде въведена, след 1 година ще видим, че половината от предприятията ще спуснат кепенците. В момента няма българско предприятие, което да обслужва кредити”, каза още Ботев. Той подчерта, че европейската винена и алкохолна индустрия е най-печеливша в сектор „Селско стопанство” и е сред най- добре уредените в законово отношение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *