Новият британският кабинет готви банков данък

Британският премиер Дейвид Камерън и вицепремиерът Ник Клег представиха основните акценти на коалиционното си споразумение, което двамата окачествиха като историческо, съобщи Франс прес. Разработеният за 9 дни документ е „уникален“ и представлява програма за 5-годишно управление, заяви вицепремиерът Клег.
Сред основните мерки в програмата са реформа на банковия сектор, за да не се допусне повторение на банковата криза; въвеждане на данък върху банките; възлагане на Bank of England надзора върху банките и другите финансови институции.
По най-чувствителната тема Европа, по която двете партии имат и най-големи разногласия, правителството обеща да играе първостепенна роля в ЕС, но и подчерта, че занапред на Еврокомисията няма да се предоставят никакви нови правомощия без референдум.
Великобритания няма да се присъединява към еврозоната, а във външната си политика поема ангажимент да подкрепя войските си в Афганистан и другаде, да съдейства за мира в Близкия изток, като е подчертано, че ще се държи на „специални отношения“ с Индия и „здрави, близки и откровени отношения със САЩ“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *