Новият план на Фед доведе до светкавичен спад на лихвите по ипотеките

Обявеният вчера нов план за стимулиране на кредитните пазари, който е на стойност 800 млрд. долара, 600 от които се очаква да бъдат вложени в изкупуване на дългови книжа от най-големите играчи в ипотечния сектор, доведе до драстичен спад на лихвените проценти по ипотечните кредити в САЩ.
Средният лихвен процент по 30-годишните заеми е паднал до около 5,5 на сто, след като вчера е бил 6,38 на сто, показват данни на Bankrate Inc., цитирани от Bloomberg. Това е най-голямото дневно понижение за последните поне седем години, смятат анализатори от изследователската компания.
В същото време лихвените проценти по ипотеките с фиксирана лихва и без такси и разходи за прекратяване, са се смъкнали с цял пункт от 6,25 на 5,25 на сто.
Това прави обявяването на вчерашните мерки най-успешният до момента план за размразяване на кредитните пазари. До преди това Бен Бернанке и неговите колеги не успяха да дадат необходимия стимул и въпреки многото опити не съумяха да намерят правилния ход за стимулиране на кредитирането, коментират от информационната агенция.
„Продажбите на домове престанаха, тъй като лихвите са високи и тъй като парите за ипотечно кредитиране са оскъдни. Новият ход на Фед би могъл да ни доближи до деня, в който ще видим окончателното дъно на сектора на жилищните имоти“, смята главният икономист на Credit Suisse в Ню Йорк Нийл Сос.
Източник: Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *