Индия избра Пловдив за ИТ базов лагер в Европа

Индия не бе сред държавите, изложители на Международния панаир, но това изобщо не попречи представители на нейните делови среди да бъдат в центъра на вниманието на панаирната програма. И това е обяснимо: акцентът на международната конференция през втория ден в Пресцентъра на панаира беше дигиталните технологии и индийският хардуерен десант в Пловдив. Като домакин „Техпарк Оптела“ даде пълни възможности на гостите и специалистите на събитието да се запознаят с основните принципи на работа и целите, които преследва Индийският институт по хардуерни технорлогии /ИИХТ/ в Бангалор. Главният изпълнителен директор на института Кешав Раджу се спря конкретно на приложението на дигиталните технологии във областта на финансите. В изложенията си другите двама мениджъри – Б.С. Раджан и Дийпак Бабу от института, очертаха някои от постиженията в досегашната история. С богатата си практика институтът вече притежава най-добрите таланти като преподаватели и консултанти, както и разработени методики, благодарение на които създава ефективни решения за корпоративно обучение. Например със своя голям  и богат опит през 23-годишната си история те вече си партнират с някои от най-известните компании по света, например Гугъл, като им помагат да преодолеят нуждата от обучение на кадри. Близо 150 от водещите компании от списъка на Fortune-500 им доверяват извършването на  обучение в корпоративен мащаб на техни служители. Институтът има глобално присъствие чрез свои представителства в 19 държави, 150 учебни центрове в Индия и над 40 центрове по света. В досегашната практика са обучени над 1 млн. корпоративни специалисти и студенти до момента.

Защо България и Пловдив? Гостите бяха откровени – защото в България няма конкуренция, те притежават вече доказан модел за обучение и искат да възпроизведат този водещ модел в България и с поглед към Европа. Запазена марка на института е свързването на висшите учебни заведения с работодателите, точен подбор на хората с умения и персонален подход към желано работно място. Или мисията е: свързването на еталон с възможности.

След това представяне с убедителни факти дойде ред и на съществената практическа част: откриване на „Учебен център ИИХТ – Пловдив“ в рамките на „Техпарк Оптела“. Гостите бяха приятно изненадани от новите учебни стаи за подготовка, с възможности за обучение на няколко групи едновременно. Тук към официалните гости се присъединиха Н.Пр. г-н Раджеш Кумар Сачдева – посланик на Индия в България, а с много емоционално и убедително  слово известният български математик акад. Благовест Сендов отдаде нужното на информатиката и новите технологии. Според него те преобръщат света и трябва да се внимава, за да не се стигне да деформация и един ден да се говори за дигитална екология. Както от поздравителните слова на гостите, така и от споделените благодарности от домакините отново се подчерта уникална възможност за технологичен мост между България и Индия в сферата на обучението и ИТ технологиите. Използвайки дългогодишния опит и ноу-хау на индийските партньори, учебният център в Пловдив ще предоставя достъп до уникални програми за обучение, практика и сертифициране на учащите, като основната цел на различните видове курсове е след завършване на обучението всеки да бъде подготвен да започне работа, както в България, така и в чужбина.

България и в частност Пловдив се превръщат в технологичен център на много ИТ фирми и аутсорсинг звена на световни компанни в сектора, като проблемът с квалификацията и обучението на човешките ресурси е особено актуален днес. Академичното обучение по информационни технологии е тромаво и остаряло и връзката между нуждите на бизнеса и образователните програми е прекъсната. С отварянето на новия учебен център ИИХТ- Пловдив се предоставя възможност на фирмите за квалификация и преквалификация на персонала по оптимизирани и профилирани курсове за най-новите технологии в ИТ сектора.

Много емоции имаше и в словото на д-р Петър Нейчев, председател на СД на КТИ, който квалифицира бъдещата дейност на учебния център като „имунизация срещу безработицата“, за да сподели, след прерязването на лентата с останалите официални лица, вълнението: „В проекта ИИХТ-Пловдив“ учредителите на корпорацията вложихме „сърцето“ си…

 

Стефан ПРОНЧЕВ

One thought on “Индия избра Пловдив за ИТ базов лагер в Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *