Нови гласове в подкрепа на медиците в Либия

Над 1000 подписа събраха в Париж за освобождаването им

Над 1000 подписа бяха събрани в Париж за освобождаването на медиците в Либия.

Подписката бе организирана в рамките на изложението на медицинските работници (Салон на медицинските сестри и санитарите), на който френски правозащитни организации имаха щанд, посветен на процеса срещу медиците в Либия.

„Адвокати без граници“, „Заедно против смъртното наказание“ и гражданският колектив за освобождаване на медиците „SIBEL“ запознаха участниците в изложението с развитието на случая.

Представители на международната научна общност също дадоха подкрепата си за сестрите.

Сред тях са учени от Университета във Вирджиния и представители на Съвета за външни отношения на САЩ.

Съоткривателят на СПИН-а Робърт Гало от Университета в Мериленд се присъедини към 43-ма американски и европейски учени в писмо, публикувано в списание „Сайънс“. В него те заклеймяват делото, мъченията над медиците и изтръгнатите със сила признания.

Когато видяхме всички събрани доказателства, беше ясно, че тези хора са невинни, казва Гало.

Шестима затворени медици в Либия са заложници в много по-голяма игра с огромни последствия, се казва в статия, поместена на уеб сайта на Съвета за външни отношения на САЩ.

Авторът й Лори Гарет е стипендиант към влиятелната американска неправителствена организация и единственият журналист носител едновременно на трите големи „П“ награди – Пийбоди, Полк и Пулицър.

Либия има късмет, че България, навремето млада пост-комунистическа държава, не настоя обвиненията да бъдат отправени според Конвенцията за биологическо оръжие.

Това пише по повод обвинението, че българските медицински сестри умишлено са заразили със СПИН либийски деца Гарет, която е специалист по проблеми на здравето в световен мащаб и по биотероризъм.

Ако обвинението в биотероризъм беше официално отправено, инспекторите по зараза с биологическо оръжие щяха да имат свободен достъп до кръвни проби, болнични досиета и друга жизнено важна информация, която несъмнено щеше да оневини медиците, твърди тя.

След като описва историята на обвиняването на българските медицински сестри и подробно разказва за изтръгнатите от тях с мъчения признания, Лори Гарет се обръща към международната научна и медицинска общност с призива да защити правата на придвижване и работа на медицински кадри извън пределите на собствените им държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *