Нови заподозрени за убийството на Анна Политковская

Според новата версия на следствието, убийството на Анна Политковская е било организирано от чеченският предприемач Лом-Али Гайтукаев, който има богато криминално минало. Преди дни той беше доставен в Москва от Република Мордовия, където излежава присъда за покушение срещу украински бизнесмен. Предполага се, че именно Гайтукаев е организирал престъпната група, подготвила и извършила убийството на журналистката от „Новая газета“.
Известно е, че в групата влизат двама високопоставени сътрудници на милицията, организирали следенето на Анна Политковская, а също така братята Махмудови, които са племенници на Гайтукаев. Смята се, че единият от тях е непосредственият извършител на престъплението.
Анна Политковская беше застреляна на 7 октомври 2006 г. във входа на дома й в Москва. В своите репортажи тя разобличаваше политиката на Кремъл в Чечения и открито критикуваше властите за нарушаване на човешките права. Поръчителят на убийството все още е неизвестен, макар че следствието наскоро загатна, че знае неговото име.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *