Нови играчи напират към борсовия пазар за електроенергия

През вчерашния ден на свои открити заседания Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ е разгледала предложенията в доклади от работните групи по повод подадени оферти от три дружества  за участие в продажбата на електроенергия на пазара.Това са „И Ди Ес Интернешънъл Ес Ка“ СРО – за издаване на лицензия за дейността „търговия с електрическа енергия“; от „ЧЕЗ Електро България“ АД – за продължаване срока на лицензия за същата дейност и от „КУМЕР“ ЕООД – също за издаване на лицензия за дейността „търговия с електрическа енергия“.
В хода на заседанието присъстващите представители на трите дружества са заявили, че приемат без възражения констатациите и изводите в докладите. Окончателните решения на регулатора по внесените от дружествата заявления ще бъдат приети и публикувани на насроченото закрито заседание на 1 септември.
След откритите заседания председателят на КЕВР доц. Иван Иванов коментира пред представители на медиите актуални въпроси, свързани с перспективите за развитието на борсовия електроенергиен пазар. По информация, получена от ръководителя на независимата електроенергийна борса, след провеждания в момента тестови период, борсата има готовност от 1 октомври да стартира реалната търговията по двустранните договори като нов сегмент в нейната работа. Според доц. Иванов в резултат на това все по-голям брой производители на електроенергия ще могат да участват в борсовата търговия. По този начин на борсата ще могат да бъдат търгувани значително по-големи количества електроенергия, което ще доведе до формирането на цени, близки до пазарните у нас и в региона.
За горещата тема – хонорарите за услугите на ТЕЦ-овете, стана ясно, че комисията ще се съобрази изцяло с очакваното решение на Конституционния съд във връзка с начисляването на юрисконсултски възнаграждения от страна на топлофикационните дружества по водени от тях дела срещу техни клиенти. България е правова държава, в която решенията на съда не подлежат на коментари и следва да се изпълняват, обясниха по-нататъшната си позиция от надзорната комисия.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *