Нови правила могат да разтърсят из основи американския пазар за мобилни комуникации

Американският пазар за мобилни комуникации е изправен пред големи промени, след като щатските власти приеха нови закони, предаде AFP. Законите, които ще влезнат в сила от януари 2008 година, определят нови правила при наддаването за честотите за мобилни комуникации. По този начин потребителите по-лесно ще могат да сменят доставчика си, както и да използват Интернет чрез телефона си.

Новите мерки ще засегнат телекомуникационните компании, които досега можеха да контролират броя на обажданията на абонатите си към стационарни телефони. Тази своеобразна власт на доставчиците на комуникационни услуги ограничава значително американските потребители. Според проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие повече от 50% от американските потребители не получават достъп до Интернет от своя мобилен телефон.

Федералната комисия по комуникациите (FCC) вече прие план за спектъра от честоти на 700 MHz. Досега този спектър се използваше от телевизионните компании, но до 2009 година той ще е напълно свободен, след като на цялата територия на САЩ ще бъде въведена дигиталната телевизия. Също така високочестотният 700 MHz спектър предполага използването на по-малко излъчващи клетки, което ще направи по-евтино инсталирането на нови телекомуникационни мрежи.

Според планa на FCC, спектърът ще е свободен за безжични комуникации, за да се улеснят крайните потребители. Освен това ще бъде възможно изграждането на по-ефективна единна комуникационна мрежа в национален мащаб при случаи на спешни помощ. Досега в САЩ се появяваха проблеми в този аспект, тъй като различните служби за спешна помощ използват различно комуникационно оборудване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *