Нови привилегии за инвеститорите

Българската агенция за инвестиции е улеснила издаването на сертификат за инвеститор клас „А“ или „Б“ и има нови възможности за обучение на персонал.Новостите са записани в проектоправилник към Закона за насърчаване на инвестициите, който е публикуван за обществено обсъждане.

В момента всеки инвеститор – български или чуждестранен, може да получи помощ от държавата под няколко форми – бюджетът да плати за изграждането на път до завода или предприятието, инвеститорът да купи общинска земя без търг или да обучи хората си на държавна сметка.

Явно притеснени от постоянните оплаквания на бизнеса, че въпреки всичко у нас квалифицирани кадри се намират все по-трудно, от агенцията предлагат и промени, свързани с персонала. Идеята е минималният брой на хората, които могат да се включат в обучение на разноски на държавата, да падне на 30. В момента изискването за бройка е 50 лица.

Промени има и за т.нар. приоритетни инвестиционни проекти, които засягат инвестициите в преработвателната промишленост, индустриалните зони например. Сега се изисква фирмата да поддържа поне 200 души персонал, а промените предвиждат по-нисък праг за ползване на облекченията – поне 150 работни места.

Предвиждат се и други улеснения, за които работодатели и посланици от години настояват в пространни писма до институциите. Например, когато дадена компания иска да получи от БАИ сертификат за привилегирован инвеститор, занапред няма да се налага да праща данни, които могат да бъдат събрани от агенцията по служебен път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *