Нови проблеми за ирландските банки

София /КРОСС/ Ирландската банка Allied Irish Bank продължава да изпитва сериозни проблеми. Сред основните причини за това е масовото изтегляне на средства от клиентите на финансовата институция, тъй като все още няма категорична яснота нито за нейното бъдеще, нито за това, дали Ирландия ще поиска финансова помощ от Европейския съюз.

От началото на годината институционалните инвеститори и корпоративните клиенти са изтеглили депозити на стойност 13 млрд. евро, съобщава Investor.bg. Това значително влошава възможността на банката да посреща задълженията си.

Заради отлива на капитал Allied ще се опита да привлече средства от пазара, като е планирано увеличение на капитала с 6,6 млрд. евро. Това е увеличение с над 1 млрд. евро спрямо обявената необходимост от 5,4 млрд. евро.

Очаква се новите акции да бъдат записани изцяло от държавния инвестиционен фонд на Ирландия. По този начин правителството ще стане собственик на 90 на сто от капитала на банката, което означава, че тя ще премине почти изцяло под контрола на държавата.

През миналата седмица стана ясно, че подобни проблеми има и друга голяма банка в страната – Bank of Ireland. Тя обяви, че само в рамките на по-малко от два месеца са изтеглени корпоративни депозити за 10 млрд. евро, или близо 12 на сто от цялата депозитна база на финансовата институция.

През октомври ирландските банки са били основният клиент на Европейската централна банка, като към тях са били насочени 130 млрд. евро, или една четвърт от цялото финансиране, предоставено на финансовия сектор от институцията за месеца.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *