Нови строги правила за алкохолната индустрия в Русия

За нови, по-строги мерки за спиртната индустрия в Русия се обяви президентът на страната Владимир Путин.

Повод за това стана инцидентът в Иркутск, при който след употреба на козметичен лосион починаха над 60 души, а още десетки са в болница. Путин също така призова за намаляване на акцизите върху алкохолните напитки, като целта е да се ограничи консумацията на заместващи вещества като козметични продукти, одеколони и др., което е честа практика сред по-бедната част от руското население. Това съобщава президентската пресслужба, цитирана от ТАСС.

Целта е да се засили контрола върху производството и търговията със „съдържаща спирт парфюмерийна продукция, битова химия, средства за лична хигиена и алкохолни напитки с алкохолен градус над 25%“, се казва още в изявлението, публикувано в официалния сайт на Кремъл, информира bloombergtv.bg. Ограниченията обхващат и препаратите за медицинско и ветеринарно ползване.

Ще се увеличи и санкцията за тези, които нарушават закона и разпространяват алкохолно съдържащи препарати нелегално или без да покриват необходимите изисквания.

От думите на Путин става ясно, че се очаква във възможно най-кратки срокове конкретните мерки да бъдат правно описани и внесени в съответния компетентен орган, отговарящ за въвеждането им.

Припомняме, че в периода 17-21 декември от натравяне с козметичен лосион „Боярышник“ в Иркутска област загинаха 53 човека, а още 100 са приети за лечение в болница. В региона е въведено извънредно положение, като е забранена продажбата на всякаква козметична продукция, съдържаща спирт.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *