Нови схеми в подкрепа на иновациите ще стартират през месец март

Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г.“ одобри критериите за избор на проекти по две грантови схеми за подкрепа на иновациите. Грантовите схеми са в рамките на Приоритет 1 на Оперативната програма –„Внедряване на иновации в икономиката“и„Подкрепа за обновяване на базата за изследователска и развойна дейност в изследователските организации“.

Общият размер на средствата по схемата за безвъзмездна помощ„Внедряване на иновации в икономиката“ е 14.5 млн. евро (28 359 535 лв.)и се финансира от бюджета на Оперативната програма за 2007 и 2008 г. Проектите по тази схема трябва да се изпълняват в България, като максималната продължителност е 18 месеца, считано от датата на подписване на договора за безвъзмездна помощ. На практика по тази схема кандидатстващите предприятия ще получават финансиране за внедряване на иновативни продукти, услуги или процеси в реалното си производство.

Грантовата схема „Подкрепа за обновяване на базата за изследователска и развойна дейност в изследователските организации“ е с общ бюджет 10 млн. евро(19 558 300 лв.) и се финансира от бюджета на Оперативната програма за 2008 г. И по тази схема проектите трябва да са продължителност не повече от 18 месеца и да се изпълняват на територията на България.По тази схема кандидатстващите организациите ще получават средства за закупуване на ново оборудване за извършване на изследователска и развойна дейност и предоставяне на иновативни услуги на предприятията.

Тези критерии за избор на отделните операции ще послужат за определяне на целевите групи и инструментите на въздействие, въз основа на които ще бъдат разработени детайлни насоки за кандидатстване.

Обявите за стартиране на посочените две грантови схеми се очаква да бъдат публикувани в края на месец март 2008 г.

Източник: ТАНГРАМ Консултантска компания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *