Нови съкращения в Ericsson и Toshiba

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света – Ericsson, съкращава около 1000 служители. Шведската фирма оправдава обявеното в четвъртък решение с жестоката конкуренция в бранша, която е особено подхранвана от съперниците в Азия и САЩ, предава Ройтерс.

За да успее компанията на пазара на модеми, биха били нужни значителни инвестиции, обясни ръководството на шведския концерн. Бизнесът с развитието на уредите за предаване на данни е наследен от бившия партньор STMicroelectronics, който преди година напусна съвместното предприятие с Ericsson.

В останалото при шведите поделение работят около 1600 служители, включително около 200 в Германия. Само около 600 от служителите ще останат на работа в концерна, където в бъдеще ще разработ безжични мрежи.

Останалата част ще трябва да напусне Ericsson, заяви главният изпълнителен директор на компанията Ханс Вестберг, цитиран от Ройтерс. Към средата на годината броят на заетите в компанията възлиза на над 115 000.

Също в четвъртък новини за нови съкращения има и от Toshiba Corp. Японският концерн ускорява преструктурирането на своя PC бизнес, което ще струва около 900 работни места – около 20% от заетите в поделението.

От актуализираната прогноза за фискалната 2014 г. става ясно, че поделението за персонални компютри, което спада към дивизията Lifestyle Products & Services, е единственото в редиците на Toshiba, което отчита загуба. Производителят обаче иска да я свие, като намали броя на заводите си от 32 на 13. Компанията ще се откаже от редица B2C (business-to-client)пазари, а ще бъдат запазени такива в индустриални нации, където B2C и B2B (business-to-business) компаниите може лесно да се слеят и има възможност за синергия.

Освен това компанията планира да съкрати фиксираните си разгоди с над 20 млрд. йени спрямо предишната фискална година.

Големите японски производители на електроника стартираха структурни реформи през последните години, за да реорганизират губещи поделения и да увеличат тяхната глобална конкурентоспособност. През юли Toshiba вече обяви преструктуриране на бизнеса си с визуални продукти, който ще се съсредоточи повече върху Япония и бързо растящите пазари.

В сряда Sony Corp. заяви, че очаква нетната ѝ загуба за тази фискална година да се ускори до 230 милиарда йени заради отписване в поделението за смартфони и призна, че не може да бъде основен играч на този пазар, който бе една от последните надежди на дружеството за възстановяване на поделението за електроника.В поделението щебъдат съкратени 15% от работните места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *