Нови тревоги за фармацевтите се задават

Ако не се променят две наредби за работата на аптеките, 90 на сто от фармацевтите ще фалират или ще откажат да предоставят скъпи лекарства по линия на Здравната каса.
Това предупредиха днес за пореден път от Българския фармацевтичен съюз, съобщи БНТ. Съюзът организира традиционното си изложение на лекарствени продукти и среща на аптекари от цялата страна.
Аптеките, които предоставят безплатно за пациентите скъпи лекарства по линия на Здраваната каса не получават никаква надценка върху цената им. Те обаче трябва да имат налични пари, за да купят скъпите медикаменти от дистрибутора. После обаче трябва да чакат поне 2 месеца Здравната каса да им възстанови парите.
Съсловната организация на фармацевтите обжалва пред Върховния административен съд текстовете от наредбата, които лишават аптеките от всякаква печалба при обслужването с безплатните лекарства. Ако има политическа воля, с промяната на две наредби всички проблеми ще се решат за седмица, смятат фармацевтите.
Според фармацевтите и дистрибуторите им извиват ръцете с неизгодни договори. Те искат банкови гаранции, общи сметки или прехвърлят фактурите към банка, към която аптеката трупа дългове. Вратичка в закона пък позволява на Здравната каса накрая изобщо да не плати на аптеката предоставените безплатни лекарства.
Тази ситуация според някои е заговор срещу малките аптеки, за да останат на пазара големите вериги. Ако много аптеки фалират, пациентите ще трябва да обикалят понякога и други населени места за безплатни лекарства срещу доста разходи за транспорт и изгубено време.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *