Нови 10 дела за далавери в общинското дружество „Софийски имоти“

Нови 10 дела за далавери в общинското дружество „Софийски имоти“ ще образува прокуратурата през следващата седмица. Разследванията са за отдаване на терени и сгради под наем, което е едно от направленията за източване на фирмата, смятат от държавното обвинение.
За „Монитор“ единият от наблюдаващите прокурори – Пламен Панайотов, обясни, че по оценки на експерти от дружеството са източени над 2,5 млн. лева. Все още, обаче, не са готови всички оценки на вещите лица, затова не е ясно на колко възлизат реалните щети от злоупотребите.
Шефът на общинското дружество и управителният съвет решавали кой имот за какви пари да дадат под наем, разкри схемата прокурор Панайотов.Размерът на наемите е определян от наредбата за отдаване на общински сгради.
От държавното обвинение уточниха, че този документ касае общинските имоти, които се отдават със социална цел, но не и тези, които са включени в активите на търговско дружество. Така „Софийски имоти“ извършвали нарушения, като отдавали апартаменти и терени на многократно по-ниски от пазарните цени на частни фирми и лица.
По тази схема са били източвани милиони в продължение на 10 години. Затова прокуратурата ще образува и 10 дела – по едно за всяка година от разследвания период.
Ако се докаже, че шефовете на дружеството са извършвали нарушения с отдаването на терени и сгради под наем, на подсъдимата скамейка може да седнат всички директори на „Софийски имоти“, обясняват от прокуратурата.
Шефовете на общинското дружество „Софийски имоти“ продавали сгради и парцели на загуба. Преди месец прокуратурата образува 5 дела за 37 съмнителни сделки на дружеството. Счетоводни експертизи са показали, че чрез тях са били източени над 6 млн. лева.
Бившият шеф на „Софийски имоти“ Тошко Добрев вече има 2 обвинения. Едното е по разследване, според което Добрев е ощетил дружеството с няколкостотин хиляди лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *