Нови 103 милионери с депозит в БГ банки

Нови 103 притежатели на депозитни сметки с над един милион лева е регистрирала Българската народна банка. Така за периода през месец септември банката отчита подчертано сериозен ръст на депозитите, които са с размер повече от един милион лева. В повече от 700 сметки, които не е задължително да са на различни личности или фирми, а могат да бъдат с едни и същи собсвеници, но с различни юридически имена – фирми, но все пак с едни и същи имена като физически лица се съхраняват общо повече от  над 1,7 млрд. лв. Само една година по-рано тези бройки са  били 611 сметки на стойност 1,55 млрд. лв.  Така броят на милионерските сметки се е увеличил с  над 100, а сумите, вложени и блокирани в тях,са почти 200 млн. лв.   Разбира се, пак в милиони, но като обща бройка, са дребните влогове с по 100 или 200 лева, които не впечатляват така както притежателите – милионери.

По стар български обичай винаги се броят парите на другите, т.е. гледа се в канчето на съседа. Но за утешение не само у нас е така: какво друго са например класациите на списание „Форб“ за най-богатите хора в света: бизнесмени, мъже, жени, деца, съпруги и вдовици, ергени и моми… Нали пак е същото! Дали ще ги изредим, макар че започнахме да се прозяваме от скука при тяхното изброяване, тъй като се повтарят все едни и същи имена: дали днес е на първо или утре на второ, все тая му е на Бил Гейтс. Същото се отнася и за Карлос Слим, Ингвард Кампард, после Бернар Арно  и Роман Абрамович и т.н. В списъка на най-богатите люде на планетата имало и почти сто жени, като най-отгоре, на каймака на дамските милиардерки, е французойката Лилиан Бетанкур с повече от 20 милиарда собственост. Това, че тя си има проблеми с френското правосъдие, си е вече друга тема.

Засега само един от списъка на най-богатите българи – Цветан Василев, собственик на КТБ, е на вниманието на българската правосъдна система, но той е на скрито в Белград и с мъка на сърце наблюдава как след него лешояди – синдици, довчерашни приятели, съдружници или едри клиенти, отмъкват с цесии и други хватки активите на банката… А и не малка част от тях са и с процент държавна собственост!

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *