Нови 25 млрд. за гръцките банки

Нов пакет от гаранции за гръцките банки в размер на 25 милиарда евро обяви на пресконференция в Атина финансовият министър Георгиос Папаконпстантину, цитиран от вестниците.
Папаконстантину подчерта, че поредната финансова инжекция е условие за получаване на втория транш от заема на стойност девет млрд. евро, предвиден в пакета от финансова помощ на ЕС и МВФ за страната, тъй като банките все още се затрудняват да си осигурят достъп до международните капиталови пазари и че целта й е да се засили ликвидността им.
Смята се, че гаранциците ще дадат възможност на банките от есента да започнат да отпускат повече потребителски и корпоративни кредити, които да осигурят глътка въздух на бизнеса и потребителите. Министърът каза още, че гаранциите за банките ще възлязат на 55 млрд. евро.
Папаконстантину подчерта, че гръцките банки са издържали успешно европейския тест за устойчивост, но поясни, че банките занапред трябва да предприемат редица стратегически действия и да търсят възможности за окрупняване. Георгиос Папаконстантину обяви също, че от септември ще заработи и фондът за финансово-кредитна стабилност, който ще е с бюджет от 10 милиарда евро и при нужда ще е на разположение на банките.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *