Нови 30 частни болници чакат разрешение за отваряне

Нови 30 частни болници са подали документи в Министерството на здравеопазването за разрешение за отваряне.

Сред чакащите за лиценз, без който няма как да заработят и да сключат договор с касата, преобладават специализираните лечебни заведения, като почти половината са за рехабилитация и физиотерапия. Пътеките в тази област варират от 330 до 500 лева и са едни от най-търсените, съобщава в. „Преса“.

Само от началото на тази година близо 100 000 българи са били приети за лечение заради болести на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, коренчеви болки и за рехабилитация след инфаркт или инсулт.

Друга част от новите болници ще са кардиологични. Една от тях е във Видин, която от две години чака лиценз. Вероятно обаче и сега няма да го получи, защото не отговаря на изискванията.

Държавната болница във Видин е отказала да предоставя на частната болница микробиологията и лабораторията си и в момента готовата иначе кардиология не може да започне работа. В Перник също има мераклии да отворят такава клиника. Документите там са изрядни, а единият от собствениците й е бившият директор на „Пирогов“ проф. Спас Спасков.

В същото време дълговете на болниците достигнаха нов рекорд – 507 млн. лева. В момента у нас има около 350 лечебни заведения, като над 100 са частни. Последните 12 от тях отвориха врати през 2013 г. В края на миналата година в страната има разкрити 49 258 легла, което ни нарежда на 20-о място от 192 държави по брой легла на глава от населението. Средно в ЕС се падат по 6 болнични легла на 10 000 души, а у нас – по 71.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *