Новогодишно обръщение на Временните обществени съвети на българите в чужбина

Информационна агенция КРОСС предоставя на своите читатели Новогодишно обръщение на Временните обществени съвети на българите в чужбина, публикувано от Eurochicago.com:

Драги сънародници,

По традиция в края на всяка година правим равносметка на свършеното, отправяме си благопожелания.
Изминалата година, която е и четвърта от пълноправното членство на България в Европейския Съюз, ще запомним с началото на реформата на съдебната система, както и с окончателното приемане на дългоочаквания нов Изборен кодекс. Тези закони задълго ще определят политическото развитие на Отечеството. Със съжаление ще отбележим, че нашите високи очаквания, засега не се оправдават.
Българите в чужбина не са безразлични към икономическите и политически затруднения на Отечеството. Паричните преводи от чужбина превръщат диаспората в най-голям нетен инвеститор и превишават тези внасяни от Европейския съюз. Българските емигранти: работници, студенти, инженери, учени, хора на изкуството, са другото лице на България пред света. Това лице обаче няма свои представители в Народното събрание. Българската конституция дава равно право на глас на всички български граждани, където и да се намират. Изборният кодекс ограничава това равно право. Гласуването в чужбина ще се сблъска с нови трудности, но такова беше желанието на мнозинството в Народното събрание.
За да бъде чут нашият глас, българите в чужбина следва да изберем Обществени съвети, които легитимно ще ни представят пред българските официални институции. Тези избори ще се проведат съвместно с президентските в България, през октомври 2011 година.
Не е тайна, че влезлият в сила още през 2000 г. Закон за българите в чужбина не се спазва. Държавната агенция за българите в чужбина подготвя зад гърба ни вече две години нов Закон за българите и българските общности в чужбина, който да замени стария през 2011. Предвижда се създаването на Национален съвет – представителен орган на българите в чужбина, чийто членове по старому ще се назначават.
Нека ясно да заявим, че такъв Национален съвет не може да ни представлява. Единствено участието на българи, живеещи в чужбина и избрани от българските общности зад граница, може да легитимира неговото съществуване.
Драги сънародници, където и да сте,
нека си пожелаем през новата 2011-та година здраве, късмет и по-силно гражданско общество!

Спорна и щастлива Нова Година!

Временни обществени съвети на българите в Австралия, Бразилия, Германия, Гърция, Испания, Канада, САЩ и Франция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *