Новорегистрираните безработни са повече от постъпилите на работа.

Новорегистрираните безработни отново са повече от постъпилите на работа. Това сочат данните на Националния статистически институт от специализираното наблюдение на пазара на труда заради COVID-19 за първата седмица на септември.

Еврокомисията: Безработицата в България ще скочи до 7% - NOVA

За периода от 31-ви август до 6-и септември са отчетени 7 107 новорегистрирани безработни, като в същото време 6 292 са постъпили на работа.

От 3-и февруари до момента регистрираните в бюрата по труда са общо малко над 264 000 души, а устроените на работа – близо 166 000, показва още данните на НСИ.

Колко е безработицата в България ?

Минималният дневен размер на обезщетението за безработица ще се повиши от 9 на 12 лв. от 1 октомври 2020 г., което прави ръст от 33%, информира pariteni.bg.

Увеличението ще се отрази благоприятно на между 30 000 и 33 000 безработни средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, които бяха одобрени от правителството.

Пазар на труда :: Безработицата в България по общини (2011-2016) :: Economic.bg – Икономическият портал – Новини, икономика, бизнес, компании, финанси, пазари, работа, интервю, анализ
 Паралелно с нарастването на минималния размер на обезщетението за безработица, от 1 октомври срокът за получаването му ще се удължи от 4 на 7 месеца. Промяната ще важи за обезщетенията, отпуснати след 30 септември, както и за отпуснатите по-рано, чийто срок не е изтекъл към 1 октомври.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *