Новостите в социалното осигуряване между България и Канада обсъждат в Монреал

Всички детайли по новото споразумение за социалното осигуряване между Канада и България ще бъдат обсъдени тази вечер на информационна сесия в Монреал. Тя е организирана от българското посолство в Отава и Културен център „Зорница“ в Монреал, а на срещата ще присъства българският зам.-министър на труда и социалната политика Светлана Дянкова.

Срещата ще се състои в 19,30 часа местно време в Културен център „Зорница“ в Монреал на адрес 6767 Cote des Neiges, et. 1, Cote des Neiges, QC, H3S 2T6, тел. (514) 629 6951.
Новото споразумение за социално осигуряване между България и Канада влезе в сила на 1 март тази година. В него не бе включена провинция Квебек. Българското правителство обаче настоява за създаване на еднакви условия за всички български граждани,независимо дали те живеят в Квебек или в останалите провинции на Канада,затова между двете страни последваха преговори. Първият кръг от тях бе миналата есен в София, а вторият кръг започна на 5 май в Квебек с делегация от Министерството на труда и социалната политика,водена от Светлана Дянкова.
На информационната среща с българския зам.-министър ше се обсъждат детайлите на споразумението, ще бъдат изнесени данни за хода на преговорите по включването и на провинция Квебек, ще има възможност и за въпроси.

Споразумението за социално осигуряване дава възможност на двете страни по-добре да координират пенсионните вноски и пенсиите на хората, които са живели или работили в Канада и България. То засяга управлението на програмите Old Age Security и Canada Pension Plan и подобни програми за пенсионен доход в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *